Prenos nepokretnosti od sada kod notara

notar

Beograd, 26. jun 2020. – Vlada Srbije je usvojila uredbu koja omogućava  da građani ne moraju da odlaze na šalter Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) da bi dobili list nepokrenosti.

Ovom uredbom je predviđeno da se sav posao prenosa nepokretnosti obavlja kod notara.

Naziv tog dokumenta je „Uredba o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetsko-katastarskog informacionog sistema od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija„, saopštila je Vlada.

Uredbom je precizirano da javni beležnici i geodetske organizacije ne mogu da naplaćuju naknadu za izdavanje „predmentnih listova„, osim takse koju je propisao Zakon o republičkim administrativnim taksama, s obzirom na to da RGZ uspostavlja i održava bazu podataka katastra nepokretnosti i katastra vodova.

Štampanje dokumenata iz te baze podataka nije potrebno, i treba da predstavlja samo izuzetak od pravila da se dokumenta izdaju u digitalnom formatu, odlučila je Vlada.

Ocenjeno je da će primena Uredbe štedeti vreme i građana, i zaposlenih u RGZ gde se mesečno podnese oko 40.000 zahteva za izdavanje lista nepokrenosti.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…