Predstavljena aplikacija za unapređenje kretanja osoba sa invaliditetom

Foto: Tanjug

Beograd – U Privrednoj komori Srbije je predstavljena aplikacija „Help Hendikep„.

Aplikacija je namenjena osobama sa invaliditetom, kompanijama u Srbiji, lokalnim i nacionalnim institucijama i udruženjima sa ciljem pružanja jedinstvenih baza pristupačnih lokacija, čime se unapeđuje svakodnevna mobilnost osoba sa invaliditetom i njihova uključenost u društvene aktivnosti.

Direktor Centra za digitalnu transformaciju PKS Predrag Nikolić istakao je da smo svakodnevno svedoci narativa u kojem brinemo o osobama sa invaliditetom, ali da praksa često pokazuje drugačije.

Centar će nastaviti da otvara vrata ovakvim inicijativama, dakle možete očekivati konkretnu pomoć u povezivanju ovakvih ideja sa korporativnim svetom, kako bi ideje što pre dobile svoju praktičnu primenu„, rekao je Nikolić.

Dodao je da je aplikacija jednostavna za primenu.

Predstavnica zaštitnika građana Olja Jovičić navela je da će aplikacija koristiti svim građanima.

Jedan od prioriteta u radu zaštitnika građana jeste zaštita prava osoba sa invaliditetom. Društvo kojem težimo postaćemo samo onda kada svakom pojedincu omogućimo aktivan i samostalan život s jednakim pravima za sve. To je cilj svih nas„, poručila je Jovičić.

Autor aplikacije IT inženjer Miloš Resanović istakao je da velike kompanije i ugostiteljski objekti potpuno besplatno mogu uneti sve svoje lokacije, što će im obezbediti da budu vidljivi na mapi.

Kompanije će na taj način, kako je naveo, biti društveno odgovorne, ali će dobiti i nove korisnike.

Aplikacija je razvijena u saradnji sa Centrom za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije, pruža mapu pristupačnih lokacija u svim gradovima Srbije i besplatna je za sve građana naše zemlje.

U Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom, od čega 120.000 ima veoma otežano kretanje i koristi pomagala.

Problemi sa kojima se oni najčešće suočavaju su poteškoće u pronalaženju parking mesta, odgovarajućeg lifta i toaleta, nepristupačnost terena i dugo trajanje pronalaska pristupačnih lokacija, usled manjka informacija na internetu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…