1. Početna
  2. Društvo
  3. Pravosudna akademija uslov za izbor – prelazni period još dve godine!

Pravosudna akademija uslov za izbor – prelazni period još dve godine!

sudijski čekić

 Beograd, 25. septembar 2017 – Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) smatra da se novim konkursom Državnog veća tužilaca za izbor 54 zamenika tužilaca ništa konkretno neće promeniti u odnosu na prethodni konkurs koji je pre dva meseca Skupština Srbije povukla iz procedure i da je potrebno ozbiljnije unaprediti normativni okvir tog procesa.

''AKPA predlaže da se u novi Zakon o javnom tužilaštvu unese odredba da je završena Pravosudna akademija uslov za izbor javnih tužilaca, a da se prelaznim odredbama odloži puna primena tog uslova na 2 godine ili do izmene Ustava, u kom periodu bi se obezbdila zastupljenost u izboru svih kategorija kandidata'' – izjavio je Siniša Trifunović, predsednik AKPA, dodavši da je potrebno obezbediti poverenje u proces izbora u skladu sa zahtevom EU i Nacionalnom strategijom za reformu pravosuđa za period 2013-2018. godine.

"Ukoliko uspemo u nameri da dođe do izmene tih propisa, podržaćemo izbor funkcionera u javnotužilačkoj organizaciji, kao i predstojeći izbor sudija u sudovima širom Srbije",rekao je Trifunović.

''Trenutno pregovaramo sa ostalim sa ostalim strukovnim organizacijama u pokušaju da formulišemo zajednički predlog izmena Zakona o sudijama i Zakon o javnom tužilaštvu. Buduća rešenja moraju biti u interesu, kako sudijskih i tužilačkih pomoćnika, tako i svršenih polaznika Pravosudne akademije, ali pre svega moraju obezbediti pravnu sigurnost i izvesnost i otkloniti svaku sumnju u pošten izbor kod građana. I od Ministarstva pravde očekujemo da, sa svoje strane, pomogne da se planirane reforme u domenu izbora sudija i tužilaca urade u skladu sa usvojenim strateškim dokumentima i u planiranim rokovima'' – rekao je Trifunović

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…