1. Početna
  2. Društvo
  3. Poziv Romima za upis u birački spisak

Poziv Romima za upis u birački spisak

Regionalno udruženje Roma Restart pozvalo je pripadnike romske zajednice da se u što većem broju registruju u poseban birački spisak radi ostvarivanja prava za izlazak na neposredne izbore za njen nacionalni Savet koji se održavaju 26. oktobra.

Naši aktivisti su na terenu već tri dana i sprovode kampanju „Upiši se, da biraš“ koja treba da podigne svest kod romske populacije, pre svega mladih, o važnosti da se upišu i glasaju na izborima za Nacionalni savet romske nacionalne manjine, rekao je predsednik udruženja Roma Restart Branislav Jovanović, na konferenciji za novinare. Prema njegovim rečima, kampanja je krenula prvo na području Vojvodine i uspešna je, zatim sledi centralna Srbija sa Beogradom i na kraju južni deo, mada nema dovoljno sredstava da se pokrije cela teritorija države.

Aktivisti Roma Restart će, osim održavanja tribina, stanovnicima romskih naselja deliti formulare za upis u poseban birački spisak koje će predati opštinama.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht je naglasila da je delovanje kroz nacionalne Savete i druge političko javne aktivnosti put koji će Romima omogućiti da se puno intenzivnije uključe u donošenje odluka važnih za ovu zajednicu i celo društvo. Prema njenim rečima, potencijal romske zajednice je ogroman i važno je da se u Savet izaberu ljudi koji će na najbolji način da predstavljaju njene interese.

Direktor Nacinalnog demokratskog instituta u Srbiji Tomas Keli istakao je da su neposredni izbori najdemokratskiji način biranja i da su ovi Saveti od izuzetnog značaja za nacionalnu zajednicu kao njihova predstavnička tela.

Izvor: Fonet/Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…