Postojeći nivo dostupnosti informacija o uslugama centara za socijalni rad ne zadovoljava potrebe građana

istraživanje

Beograd, 13. mart 2020. – Veliki broj centara za socijalni rad u Srbiji nema sopstvenu internet stranicu, dok manji broj poseduje, međutim te internet stranice ne sadrže podatke o svim uslugama koje centri pružaju, jedan je od zaključaka istraživanja koje je sproveo Pravni skener.

Istraživanje je realizovano u okviru projekta „Budućnost slobode informacija u Srbiji„, a još sektorskih istraživanja na temu transparetnosti rada organa javne vlasti možete pronaći na posebnoj stranici projekta.

Postojeći nivo dostupnosti informacija o uslugama centara ne zadovoljava potrebe građana, ocenjuje Pravni skener u istraživanju o dostupnost informacija na internet stranicama centara za socijalni rad u Srbiji.

Polje socijalne zaštite je veoma važno jer ima veliki značaj za razvoj kako pojedinca, tako i cele porodice“ navode iz ove organizacije.

Zbog toga je bitno na koji način je država organizovala komunikaciju sa građanima i da li im je u potpunosti prilagodila mehanizme za informisanje o pravima i načinima ostvarivanja prava, dodaje se u uvodu istraživanja čije autorke su Marina Mijatović i Ivana Soković.

Zaključci i preporuke ovog istraživanja namenjeni su pre svega institucijama u sistemu socijalnog rada, kako bi se ukazalo na uočene nedostatke u transparentnosti njihovog rada, sa posebnim osvrtom na informacije koje se pružaju korisnicima, a sve u cilju unapređenja stanja u pomenutim oblastima.

Takođe, istraživanje je namenjeno i drugim ustanovama čiji rad utiče na način ostvarivanja prava korisnika usluga centara za socijalni rad, kao i građanima kao korisnicima usluga centara za socijalni rad.

Projekat „Budućnost slobode informacija u Srbiji“ sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u partnerstvu sa Biroom za društvena istraživanja (BIRODI) i Pravnim skenerom uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…