Portal porodilišta.rs biće mesto za razmenu iskustava i saveta porodilja

Foto: pixabay.com

Beograd – U Srbiji je u pripremi portal porodilišta.rs na kojem će porodilje moći da dele svoja iskustva, fotografije, savete, a u planu je da bude i lista medicinskog osoblja koje je zaposleno u porodilištima širom naše zemlje.

Jovana Ružičić iz Centra za mame istakla je, gostujući na TV K1, da, prema njihovom istraživanju, svaka deseta žena u Srbiji više ne želi da rađa decu zbog iskustva koje je imala u porodilištu.

Druge brojke pokazuju da više od 70 odsto žena nije zadovoljno kako je njihov porođaj prošao, više od polovine ispitanih se nije osećalo bezbedno, uvaženo, dostojanstveno, rekla je Ružičić.

Ona je dodala da se porodilje najviše žale na odnos prema njima.

Nismo se bavili time kako izgledaju kupatila, kakvi su bolnički uslovi, kakva je hrana, posteljina. Fokusirali smo se isključivo na odnos – kako su se njima obraćali, da li su lekari i ostalo bolničko osoblje pratili zakone, radili po zakonima„, objasnila je ona.

Babica Divna Miljković, koja ima 50 godina dugo radno iskustvo i prisustvovala je porođajima u kućnim uslovima, kao i porođajima u bolničkim ustanovama, otkrila je da se dešava da se tokom čina donošenja bebe na svet čuju i psovke.

Dešava se da bolničko osoblje bude do te mere neprijatno ili da ne znam čime izazvani nemaju strpljenja, kulturu ponašanja, nemaju humanosti, iako je poziv kojim se bave pre svega human„, kazala je ona.

Ona smatra i da je velika razlika u odnosu prema porodiljama u privatnim i državnim porodilištima.

Babica je takođe ocenila da je epiziotomija u Srbiji česta, a u zemljama Evrope samo u slučaju nužnosti i da u razgovoru sa ženama posle porođaja dolazi do zaključka da u bolničkim uslovima nisu dobile ništa od prirodnog porođaja.

Kad razgovaram posle sa ženama i pitam ih kako je bilo u porodilištu, one kažu da je bilo super. A na pitanje zašto sad žele da se porode kod kuće, dođemo do toga da su imale indukciju, stimulaciju, epiziotomiju, da im nisu odmah dali bebu na grudi, da su im odmah isekli pupčanik. Na kraju žena shvati da nije dobila ništa od prirodnog porođaja. Kad govorimo o porođaju kod kuće, mi zapravo pričamo o prirodnom porođaju koji sam započinje i sam se završava„, rekla je Miljković.

Ružičić je ocenila i da je odnos prema ženama u društvu razlog lošeg odnosa prema porodiljama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…