Popović: Odluka Ustavnog suda Srbije urušava autonomiju univerziteta

Ivanka Popović

Beograd, 25. jul 2022. – Doskorašnja rektorka Beogradskog univerziteta (BU) Ivanka Popović izjavila je da očekuje da će se Upravni sud, kojem se obratio ministar finansija Siniša Mali nakon što mu je osporen doktorat, u rešavanju spora pozvati na odluku Ustavnog suda sa povoljnim ishodom za Malog, i da će time biti urušena autonomija univerziteta.

Odluka Ustavnog suda da proglasi neustavnim odredbe Statuta univerziteta u Beogradu i Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja poslužiće pojedincima, a nauditi univerzitetima u Srbiji, jer direktno urušava autonomiju univerziteta i obesmišljava sve akademske vrednosti„, rekla je za list Danas Popović.

Mali se obratio Upravnom sudu tražeći poništenje rešenja kojim je potvrđena odluka dekana Fakulteta organizacionih nauka o izricanju mere javne osude, kao i poništenje odluke o poništaju njegove diplome o stečenom nazivu doktora nauka.

Popović, u čijem je mandatu poništen doktorat Malog, istakla je da je „plagiranje delo koje ne zastareva i da je neprimereno uopšte govoriti o retroaktivnoj primeni propisa„, napominjući da BU ne bi trebalo da odustane od svog prava na autonomiju donošenja akademskih odluka.

Na konstataciju da u proteklih šest godina, sve do obraćanja Siniše Malog Ustavnom sudu Srbije, niko nije primetio sporne delove Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, ona je rekla da je „posebno zanimljivo“ da to pitanje nije pokrenuto ranije.

Ako je zaista prioritet naše zemlje obrazovanje i društvo zasnovano na znanju, onda je neophodno osnaživati visokoškolske ustanove i graditi poverenje u njih, a ne slabiti ih„, nagalasila je Popović.

Ustavni sud je pre nekoliko dana odlučio da visokoškolska ustanova nije ovlašćena da uređuje osnove prestanka radnog odnosa nastavnika i saradnika, niti može „oduzimati zvanja„.

Odlukom Ustavnog suda odreba Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, koje uređuje proceduru oduzimanja zvanja zbog izrečene mere javne osude za povređu Kodeksa profesionalne etike Unveziteta u Beogradu, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…