1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. Polovina građana podržava članstvo u EU

Polovina građana podržava članstvo u EU

U Srbiji bi na referendumu 51% građana podržalo članstvo u EU, dok bi se 22% izjasnilo protiv, pokazalo je redovno polugodišnje istraživanje javnog mnjenja o EU Kancelarije za evropske integracije.

U odnosu na prethodno istraživanje iz juna 2013. beleži se blagi rast podrške članstvu u EU. Takođe, istraživanje sprovodeno u decembru pokazalo je da i dalje manje od trećine građana ne bi glasalo na referendumu ili ne zna šta bi odgovorilo. Kao najveću prepreku na putu ka EU građani vide pitanje Kosova, a većina smatra da treba rešavati probleme u odnosima sa Prištinom i sprovoditi reforme nezavisno od toga da li to traži EU.
 
Ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?", 51% gradana Srbije glasalo bi za, 22% bi glasalo protiv, 20% ne bi glasalo, dok 7% ne zna šta bi odgovorilo, pokazalo je istraživanje "Evropska orijentacija građana Srbije – trendovi", koje je objavljeno 29. januara.
 
Podrška članstvu EU beleži blagi rast od jednog procentnog poena u odnosu na istraživanje iz juna, dok se udeo građana koji se protive članstvu smanjio za 2 procentna poena. Procenat građana koji ne bi glasali i koji ne znaju šta bi odgovorili manje-više je ostao isti u odnosu na prošlo istraživanje, odnosno povećao se za po jedan procentni poen.

Opširnije o redovnom polugodišnjem istraživanju javnog mnjenja o EU Kancelarije za evropske integracije možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…