Politička akademija za mlade socijaldemokrate i liberale Zapadnog Balkana

okrugli sto

Sarajevo, 7. jul 2019. – Fondacija Boris Divković (Sarajevo) u saradnji sa švedskim fondacijama Olof Palme International Center (OPC) i Centre Party International Foundation (CPIF) organizuje prvu zajedničku političku akademiju „Progressive politics in Western Balkan (ProgWeb)“ za mlade socijaldemokrate i liberale Zapadnog Balkana.

Prvi modul Akademije će se održati u Sarajevu od 8. do 14. jula u Hotelu IBIS.

Cilj Akademije je povezivanje mladih progresivnih snaga u širi front borbe za evropski, miran, razvijeni i socijalno odgovorni Zapadni Balkan.

Organizatori veruju da političko obrazovanje nema alternativu u borbi za izgradnju demokratskog slobodnog i progresivnog društva.

Akademiju je finansijski podržala Međunarodna švedska razvojna agencija (SIDA).

Predavači su Dušan Spasojević, Miloš Đajić (Srbija), Toše Zafirov i Aleksandar Spasov (Makedonija), Dajana Bakić, Sead Turčalo i Sarina Bakić (Bosna i Hercegovina).

28 mladih ljudi iz socijaldemokratskih i liberalnih stranaka sa Zapadnog Balkana kroz tri susreta u Sarajevu, Beogradu i Skoplju će imati priliku da uče, razgovaraju, povezuju se i kreiraju zajedničke projekte.

Teme koje će biti obrađivane su socijaldemokratska i liberalna ideologija danas, politički sistemi u zemljama Zapadnog Balkana, kreiranje i komunikacija praktičnih politika, LGBTIQ+ prava i rodna ravnopravnost i borba protiv populizma. Osim toga učesnice i učesnici će imati i jednodnevnu posjetu Srebrenici u sklopu stalnih nastojanja na suočavanju sa prošlošću i prevazilaženju etničkih distanci i predrasuda.

Partneri Akademije su i Progres Institut (Severna Makedonija), Fondacija Kemal Stafa (Albanija), Centar modernih veština (Srbija), Forum Lijeve inicijative (BiH) i Partia Sociodemokrate e Kosoves (PSD).

Zvanični hashtag Akademije je #progweb.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…