1. Početna
  2. Društvo
  3. Osnovan Savet za prava deteta

Osnovan Savet za prava deteta

Vlada Srbije, na današnjoj sednici, obrazovala je Savet za prava deteta, kao jedan od najvažnijih nacionalnih mehanizama za ostvarenje prava deteta. Postojanje i rad ovog tela podržava i Komitet za prava deteta, što je naročito istaknuto u Zaključnim zapažanjima datim Republici Srbiji o primeni Konvencije o pravima deteta.

Za predsednika Saveta imenovana je Brankica Janković, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike. Ministarstvo, po Odluci Vlade o osnivanju, pruža stručnu i administrativno-tehničku podršku Savetu za prava deteta.

Uloga Saveta u budućem periodu biće usmerena prvenstveno ka podizanju odgovornosti države da ispuni svoje obaveze u obezbeđivanju pune inkluzije dece u Srbiji i stavljanja pitanja vezanih za ostvarenje prava deteta na visoko mesto liste svojih prioriteta, kada su u pitanju političke obaveze, strategije, resursi i fokus javnosti.

Kancelarija UNICEFa u Beogradu i njen direktor, g-din Mišel Sen Lo,uzeće aktivno učešće u budućem radu ovog tela.

U radu Saveta, koji, pored predsednika, broji još 18 članova i članica, učestvovaće predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva finansija, Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva pravde i državne uprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Republičkog zavoda za statistiku, kao i Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.

Takođe, članovi Saveta su i predstavnici Fakulteta političkih nauka, Pravnog fakulteta i Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Centra za prava deteta, Saveza društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama i istaknuti stručnjaci u oblasti ostvarenja prava deteta.

Odluka o obrazovanju Saveta za prava deteta stupa na snagu 08.02.2014. godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…