1. Početna
  2. Društvo
  3. Pravosuđe
  4. Od 1. septembra pilot faza vrednovanja sudija i predsednika sudova

Od 1. septembra pilot faza vrednovanja sudija i predsednika sudova

sudijski čekić

Pravilnik o kriterijumima, merilima, postupku i organima za vrednovanje rada sudija i predsednika sudova  objavljen je u „Sl. glasniku RS“, br. 81/2014.

Ovaj pravilnik je stupio na snagu odnosno 9. avgusta 2014. godine, a primenjuje se od 15. januara 2015. godine.

Za nedelju dana počinje pilot faza primene pravilnika o vrednovanju rada sudija i predsednika sudova, najavio je danas član Visokog saveta sudstva Miroljub Tomić, podsećajući da će među posledicama njegove primene biti i mogućnost razrešenja sudija koje ne obavljaju uspešno sudijsku funkciju.

Kriterijumi za vrednovanje rada biće kvalitet i kvantitet, a izražavaće se ocenama:

izuzetno uspešno,

uspešno i

ne zadovoljava,

rekao je on za RTS i objasnio da će, kad je u pitanju kvalitet rada, merilo biti procenat ukinutih odluka i vreme izrade odluka, dok je merilo kvantiteta ispunjavanje mesečne norme.

Ističući da će sudija koji nije zadovoljan ocenom imati pravo žalbe višoj instanci, Tomić je naveo da će se „taj postupak odvijati u vrlo kratkim rokovima“.

„Sudije koji budu dobili ocenu da izuzetno uspešno obavljaju sudijsku funkciju biće u prilici da ih Visoki savet sudstva bira u više sudske instance“, rekao je on.

Tomić je dodao da je pravilnikom određeno da se rad sudija na stalnoj funkciji i predsednika sudova redovno vrednuje jednom u tri godine, a sudija koji su prvi put izabrani jednom godišnje.

Pilot faza primene Pravilnika o kriterijumima i merilima za vrednovanje rada sudija i predsednika sudova će trajati tri i po meseca, od 1. septembra do 15. decembra, a uključiće 20 sudova u zemlji.

Na pitanje kako komentariše izveštaj Evropske komisije za pregovaračko poglavlje 23, u kome se ponovo ukazuje na uticaj političke vlasti na pravosuđe, Tomić je odgovorio da, kad se govori o nezavisnosti sudstva, lično misli da se svaki sudski postupak svede na kraju na sudiju pojedinca i da je „pravosuđe nezavisno onoliko koliko je nezavisan sudija pojedinac“.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…