Nova pomoćnica gradonačelnika Valjeva Svetlana Janković Belјanski

Od danas je na mesto pomoćnice gradonačelnika Valјeva za oblast socijalne zaštite postavlјena Svetlana Janković Belјanski. Rođena je 30. avgusta 1968. godine u Valјevu. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu 1994. godine. 

Kao pomoćnica gradonačelnika za socijalnu zaštitu zalagaće se za unapređenje kvaliteta života osoba invaliditetom i svih građana u našem gradu, razvoj i unapređenje usluga socijalne zaštite, za unapređenje dostupnosti i pristupačnosti svih usluga i servisa svim građanima, za razvijanje kulture, otvaranje profesionalnog pozorišta, uvažavanje značaja porodice, da Valјevo postane grad kojim će se ponositi svaki njegov građanin jer ima sve osnove za to. 

Od 2009. godine je koordinatorka Kluba osoba sa invaliditetom "Korak napred".  

Tokom svog rada završila je brojne obuke i kurseve u oblasti profesionalnog usavršavanja, a posebno u oblasti politike invalidnosti.

Od 2003. do 2008. godine bila je predsednica "Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije". U tom periodu je učestvovala u izradi i donošenju brojnih Zakonskih akata i strateških dokumenata koji se tiču osoba sa invaliditetom. Bila je i koordinatorka Radne grupe za izradu nacrta Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom Republike Srbije, učestvovala je u kreiranju i donošenju Zakona o zapošlјavanju osoba sa invaliditetom. Bila je članica Upravnog odbora Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Republike Srbije. 

Jedna je od aktivnih članica Saveta za socijalnu zaštitu grada Valјeva. Napisala je i učestvovala u realizaciji preko desetak projekata iz različitih životnih oblasti osoba sa invaliditetom u Valјevu i Srbiji.

Članica je Gradskog tima za pomoć u kući i personalnu asistenciju, kao i Tima za izradu Nacrta lokalnog akcionog plana za osobe sa invaliditetom. 

Učestvovala je i radila aktivno u Savetovalištu za psihosocijalnu podršku osobama sa invaliditetom „Živeti uspravno“ u Valјevu, koje je funkcionisalo u okviru mreže od 7 savetovališta u Srbiji pod finansijskim pokrovitelјstvom francuske humanitarne organizacije “Handicap international”. U toku tog rada završila je više obuka za psihosocijalnu podršku osobama sa invaliditetom i pisanje i rukovođenje projektima i projektnim aktivnostima. 

Učestvovala je i u radu prvog inicijalnog tima za izradu Strategije za smanjenje siromaštva u Republici Srbiji kroz rad na realiciji projekta “Otkrijmo ih“ u Valјevu i  aktivizam u mreži koja je pod finansijskim pokrovitelјstvom ”Catholic relief services” obuhvatila više od 10 gradova i opština u Srbiji. 

Napisala je nekoliko projekata za zapošlјavanje osoba sa invaliditetom po javnim radovima. Pokrenula je projekat za izradu jedinstvene baze podataka koja uklјučuje sve kategorije osoba sa invaliditetom na području grada Valјeva. Svrha baze podataka je da se koristi u svim vrstama istraživačkih projekata koji mogu uticati na unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u našem gradu. 

Takođe je uklјučena u neke poduhvate iz oblasti kulture sa aktivnim radom na uklјučivanju osoba sa invaliditetom u sve sfere kulturnog života u našem gradu.Bila je urednica časopisa "Preokret" koji izdaje Savez za cerebralnu i dečju paralizu Srbije.  Na sopstvenu inicijativu i upornost  uspela je sa svojim Timom iz Kluba osoba sa invaliditetom da organizuje Prvi festival pozorišnog stvaralaštva osoba sa invaliditetom Srbije pod nazivom “I mi imamo talenat“ koji se održao 2013. godine u Valјevu. 

Udata je i ima ćerku Mariju od 10 godina. 

Izvor: Odsek za informisanje i protokol Grada Valјeva

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…