1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Nova evropska strategija za evropski film

Nova evropska strategija za evropski film

Evropski filmovi čine gotovo dve trećine prikazanih u Evropskoj uniji ali u prihodu od prodaje ulaznica učestvuju sa samo trećinom.

Iako broj filmova proizvedenih u Evropi raste, evropski filmovi uglavnom se prikazuju u zemljama u kojima su snimljeni a retko se distribuiraju preko granice.

U želji da odgovori na te izazove i ukaže na potrebu novih modela distribucije radi unapređenja kulturne raznolikosti i konkurentnosti, Evropska komisija pokrenula je novu strategiju – Evropski film u digitalnoj eri.

Godišnje se u EU snimi oko 1.300 filmova. Prosečan budžet za film u EU se razlikuje od zemlje do zemlje i ide od 300.000 evra u Mađarskoj do 11 miliona u Britaniji, koliki je budžet za film u proseku i u SAD.

Evropska komesarka za obrazovanje, kulturu, mlade i višejezičnost Andrula Vasiliu istakla je da je unapređenje međunarodne distribucije evropskog filma ključno ne samo ekonomski, već i gledano sa strane diverziteta, dodajući da je to jedan od ciljeva programa EU Kreativna Evropa MEDIA.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…