Nova evropska strategija za evropski film

Evropski filmovi čine gotovo dve trećine prikazanih u Evropskoj uniji ali u prihodu od prodaje ulaznica učestvuju sa samo trećinom.

Iako broj filmova proizvedenih u Evropi raste, evropski filmovi uglavnom se prikazuju u zemljama u kojima su snimljeni a retko se distribuiraju preko granice.

U želji da odgovori na te izazove i ukaže na potrebu novih modela distribucije radi unapređenja kulturne raznolikosti i konkurentnosti, Evropska komisija pokrenula je novu strategiju – Evropski film u digitalnoj eri.

Godišnje se u EU snimi oko 1.300 filmova. Prosečan budžet za film u EU se razlikuje od zemlje do zemlje i ide od 300.000 evra u Mađarskoj do 11 miliona u Britaniji, koliki je budžet za film u proseku i u SAD.

Evropska komesarka za obrazovanje, kulturu, mlade i višejezičnost Andrula Vasiliu istakla je da je unapređenje međunarodne distribucije evropskog filma ključno ne samo ekonomski, već i gledano sa strane diverziteta, dodajući da je to jedan od ciljeva programa EU Kreativna Evropa MEDIA.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…