1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Nekadašnji Trampov saradnik otvara fondaciju za promovisanje populističkog desničarskog pokreta

Nekadašnji Trampov saradnik otvara fondaciju za promovisanje populističkog desničarskog pokreta

Stiv Benon

Njujork, 23. jul 2018. – Stiv Benon, bivši glavni strateg i najbliži saradnik američkog predsednika Donalda Trampa, otvoriće fondaciju u Evropi u cilju promovisanja populističkog desničarskog pokreta na starom kontinentu.

Benonov cilj je da njegova fondacija bude rival fondaciji američkog milijardera Džordža Sorosa Otvoreno društvo.

Benon je u izjavi za američki sajt Dejli Bist (Daily Beast) koji je fokusiran na politiku i pop kulturu rekao da će sedište fondacije Pokret biti u Briselu, sedištu Evropske unije koju 2019. čekaju izbori za Evropski parlament.

Prema navodima sajta, pre evropskih izbora Benon će zaposliti desetak osoba koje će se baviti istraživanjem javnog mnjenja. Ako projekat oko evropskih izbora bude uspešan, posle izbora će broj zaposlenih biti povećan na 25.

Fondacija će objavljivati ankete kao i stavove ličnosti s desničarskim političkim opredeljenjima koje nemaju neku čvrstu podršku.

Benon je za američki sajt rekao da predviđa "supergrupu" u Evropskom parlamentu koja bi mogla da privuče čak trećinu evroposlanika posle izbora za EP u maju 2019.

Benon planira da posle izbora u SAD u novembru polovinu vremena provodi u Evropi.

Benon je inače bio iznenađen kada je otkrio da nacionalistički pokreti u Evropi nisu preterano bliski između sebe, niti sa populistima iz drugih članica, a kamoli na globalnom nivou.

Upravo suprotno, malo je simpatija među evropskim nacionalističkim pokretima jer većina veliča svoju naciju na račun suseda. Takođe, anti-imigrantska retorika mnogih političara sa krajnje desnice iz zapadne Evrope u osnovi je usmerena protiv birača njihovih kolega desničara iz istočne Evrope.

Benonov cilj je jasan – da bude rival fondaciji američkog milijardera Džordža Sorosa Otvoreno društvo koja se smatra levičarskom.

"Soroš je briljantan. On je đavo, ali je briljatan", rekao je Benon koji je takođe pohvalio rad mađarskog premijera Viktora Orbana, kao i novu italijansku vladu, koju čini koalicija populističke stranke Pokret pet zvezda i ekstremno desničarke Lige.

"Italija je srce moderne politike. Ako to funkcioniše u toj zemlji, onda može da uspe svuda", dodao je Benon, prenela je agencija AFP.

Benon se smatra najtvrđom strujom američke desnice. Bivši je vlasnik Brajtbart njuza (Breitbart News) koji je objavio platformu američke ekstremne desnice, kasnije preimenovane u desnu alternativu.

Američki političar bio je "čarobnjak Trampove izborne kampanje", što mu je donelo mesto glavnog stratega, novu poziciju u Beloj kući, ali je posle sedam meseci podneo ostavku zbog sukoba s drugim članovima administracije, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…