Nedovoljno razvijen sistem zaštite prava pacijenata u gradu Valjevu

Nedovoljno razvijen sistem zaštite prava pacijenata u gradu Valjevu – to je ključni zaključak dosadašnje primene Zakona o pravima pacijenata u Valjevu. Ovaj zaključak udruženja Dijalog iz Valjeva iznet je na okruglom stolu "Primena Zakona o pravima pacijenata na lokalnom nivou" koji je danas održan u Valjevu.

Organizatori okruglog stola su udruženje građana Dijalog iz Valjeva i internet portal Dijalog Net.

Aleksandar Milijašević, predsednik udruženja Dijalog i urednik portala Dijalog Net, istakao je da se, na osnovu prikupljenih informacija, može zaključiti da primena Zakona o pravima pacijenata u Valjevu stagnira, odnosno da nije dovoljno razvijen sistem zaštite prava pacijenata u gradu Valjevu. Ukazao je da Skupština grada Valjeva pod hitno mora reaktivirati ili izaberati novi Savet za zdravlje grada Valjeva (Savet nije održao nijednu sednicu do sada). Milijašević zahteva od gradske uprave da bude aktivnija u komunikaciji sa Vladom Republike Srbije u pogledu dobijanja saglasnosti za zapošljavanje osobe koja će obavljati poslove savetnika za zaštitu prava pacijenata.

Marina Mijatović, predsednica udruženja Pravni skener, naglasila je da je neophodno da se Zakon o pravima pacijenata primenjuje u punom kapacitetu i da su jedinice lokalnih samouprava dužne da omoguće nesmetani rad Saveta za zdravlje i Savetnika za zaštitu prava pacijenata.

Iako su državni organi i organizacije, organi teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javne službe i javna preduzeća bile su u obavezi da izrade svoj plan integriteta do 31. marta 2013. godine, poražavajuće je da na teritoriji Kolubarskog okruga samo jedna ustanova iz sistema zdravstva (Apotekarska ustanova Valjevo) ima urađen plan integriteta.

S tim u vezi, Jelena Milunović (Biro za društvena istraživanja – BIRODI) informisala je učesnike i učesnice okruglog stola o neophodnosti postojanja plana integriteta u zdravstvenim ustanovama i naglasila da su planovi integriteta i ostale antikorupcijske mere važan instrument i u procesu zaštite prava pacijenata.

Nataša Matijević (udruženje Pravni skener) predstavila je projekat “Građanska povelja kao glavni borac protiv korupcije u zdravstvenim ustanovama”. Cilj projekta je da se doprinese povećanju transparentnosti rada bolnica u Srbiji. Glavna aktivnost na projektu je usvajanje Građanske povelje koja sadrži osnovne informacije o radu svake pojedinačne zdravstvene ustanove i uslugama koje pruža.

Opštoj bolnici Valjevo je ponuđeno da se uključi u ovaj projekat Pravnog skenera, ali do sada se nije naišlo na spremnost rukovodstva Opšte bolnice Valjevo. Pravni skener i Dijalog će u nastupajućem periodu nastaviti razgovore sa upravom Opšte bolnice Valjevo i očekuje se da će, do kraja godine, ova zdravstvena institucija usvojiti Građansku povelju.

Pema rečima Milijaševića, u narednom periodu udruženje Dijalog obratiće se Skupštini grada i Gradonačelniku sa zahtevom da,u skladu sa svojim ovlašćenjima, preduzmu hitne mere koje će doprineti unapređenju zaštite prava pacijenata na lokalnom nivou.

Udruženje Dijalog će sa partnerskim organizacijama Pravni skener i Biroom za društvena istraživanja – BIRODI nastaviti praćenje primene Zakona o pravima pacijenata i primenu antikorupcijskih mera u zdravstvu i pravovremeno informisati javnost.

Udruženje građana Dijalog iz Valjeva sprovodi projekat ''Unapređenje zaštite prava pacijenata na lokalnom nivou'' koji je podržan od strane grada Valjeva na konkursu sa finansiranje i sufinansiranje programa od javnog interesa udruženja građana u 2014. godini.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…