Nagrada „Osvajanje slobode“ Danici Vučenić

Danica Vučenić

Nagrada „Osvajanje slobode“, koja se dodeljuje ženama zaslužnim za afirmaciju demokratije, ljudskih prava i tolerancije u političkoj komunikaciji, svečano je dodeljena novinarki Danici Vučenić večeras u „Mikser Hausu“.

Vučenić, autorka emisije „Jedan na jedan“ na Radio-televiziji Vojvodine koja je u martu napustila novinarstvo, izjavila je da ima utisak da je nagradu dobila za poraz, i da se smatra „poraženom novinarkom“.

Ako profesionalni poraz mogu na bilo koji način da smestim u kontekst slobode, onda mogu da kažem da sam osvojila taman toliko slobode da sama odredim vreme svog odlaska„, kazala je ona, primajući nagradu od prošlogodišnje dobitnice i predsednice žirija, profesorke Danice Popović.

Ona je istakla da dodatnu težinu nagradi daje činjenica da smo u 21. veku okruženi tolikom količinom neslobode, koja je istovremeno postala, nažalost, sastavni deo naših svakodnevnih života.

Logično bi bilo da je pitanje nagrađivanja za slobodu, posle 15 godina od kada Osvajanje slobode postoji, u drugom planu. Međutim, sloboda u najširem smislu te reči, postala je ključno pitanje i za nas ovde u Srbiji, ali i za mnoge zemlje u svetu. Tu nelogičnost, to kretanje unazad, sa bodljikavim žicama u mozgovima, strahom kao dominantnom emocijom i relativizacijom svih demokratskih pojmova i prava, ;slobodu je, iz podrazumevajućih vrednosti modernog doba, ;vratilo na linije frontova„, dodala je dobitnica.

Danica Vučenić radila je kao urednica emisije „Niko kao ja“ na drugom programu Radio Beograda, od 1994. radila je kao dopisnica radija „Slobodna Evropa“, bila je autorka i voditeljka emisije „Kažiprst“ na Radio-televiziji B92, saradnica nedeljnika NIN.

Dobitnica je nagrade „Zoran Mamula“ za specijalna dostignuća u radio novinarstvu, nagrade „Verica Barać“ za doprinos u borbi protiv korupcije, specijalne nagrade za doprinos ljudskim pravima na Filmskom festivalu u Motovunu organizacije Amnesti internešenal, kao i nagrade „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost u novinarstvu.

Nagradu je dodelio Fond Maja Mariščević-Tasić po jubilarni, petnaesti put, a žiri su činile ranije dobitnice, među kojima su Ružica Đinđić, Srbijanka Turajlić, novinarke Olja Bećković i Brankica Stanković.

Priznanje se tradicionalno dodeljuje 24. septembra, na dan kada su 2000. godine održani izbori na kojima je poražen tadašnji predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

Izvor: Nezavisno udruženje novinara Srbije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…