Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, za sedam godina postojanja, obradio 7.573 predmeta

Foto: pametnoibezbedno.gov.rs

Beograd – Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, pri Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, obeležio je sedam godina od osnivanja.

Do sada je Nacionalni centar obradio ukupno 7.573 predmeta, od kojih je 537 predmeta upućeno drugim nadležnim institucijama na postupanje.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je 2017. godine osnovalo Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, koji predstavlja jedinstveno mesto za pružanje saveta deci, roditeljima, nastavnicima i građanima u vezi sa bezbednošću dece na internetu, kao i za prijem i prosleđivanje prijava o štetnom, neprimerenom i nelegalnom sadržaju i ponašanju na internetu.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović čestitao je Centru sedam godina postojanja i poručio da je edukacija dece i roditelja najbolja prevencija kada su u pitanju opasnosti koje vrebaju na internetu.

Naši edukatori iz Centra su već sedam godina u neposrednom kontaktu sa decom školskog uzrasta, kao i njihovim nastavnicima, kroz organizovanje prezentacija i edukacija po školama širom Srbije. Delujemo preventivno i na ovaj način pokušavamo da informišemo i utičemo na svest roditelja, učitelja, nastavnika, dece i svih građana da komunikacija na internetu može biti opasna i negativno uticati na psihološki razvoj dece i mladih. Želimo da deca nauče kako da prepoznaju digitalno nasilje i kome da ga prijave„, rekao je Jovanović.

Dodao je da je Centar do sada obradio ukupno 7.573 predmeta, od kojih je 537 predmeta upućeno drugim nadležnim institucijama na postupanje: Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu prosvete, centrima za socijalni rad i domovima zdravlja, saopštilo je ministarstvo.

Osluškujući potrebe dece, roditelja, baka, deka, odnosno građana Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacije je unapredilo platformu Pametno i bezbedno.

Pored izuzetno važnih saveta, edukacija i drugih korisnih sadržaja o pravilnom korišćenju interneta, bezbednom postavljanju sadržaja i mogućnostima onlajn zaštite, putem kontakt forme moguće je prijaviti ugrožavanje bezbednosti na internetu operaterima Nacionalnog kontakt centra.

Svi građani i građanke Republike Srbije imaju mogućnost da se Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu besplatno obrate na broj telefona 19833 ili putem pametnoibezbedno.gov.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Bela kuća
Svet, Vesti

IPESE pripremio „Vodič za američke izbore“

_______
Beograd – Jedinstven sistem glasanja u Sjedinjenim Američkim Državama zbunjuje mnoge, zbog čega je Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) pripremio „Vodič za američke izbore„. U Vodiču se…