Miletić: Nadam se da se ksenofobična i kampanja protiv LGBT populacije neće ponoviti naredne godine

Goran Miletić

Beograd, 21. septembar 2022. –  Jedan od organizatora „Evroprajda 2022“ Goran Miletić ocenio je da je početak naredne godine realan rok da se zakon o istopolnim zajednicama nađe u skupštinskoj proceduri.

Ali to zavisi od političke volje predsednika, koji jeste rekao da takve stvari treba rešiti zakonski, samo ne znam da l’ će ispuniti obećanje, ali svakako mislim da je to neka naredna tačka što se tiče LGBT zajednice„, rekao je Miletić za agenciju Beta.

On je kazao da se nada da se ksenofobična i kampanja protiv LGBT populacije neće ponoviti naredne godine, jer će tada biti samo Prajd šetnja.

Nadam se da se ovako nešto neće ponoviti, jer se inostranstvu pokazuje koliko je ovo društvo duboko ksenofobično i homofobično. Stranci ne razumeju kako je ovo sve moguće, u smislu reakcije vlasti, taj deo im je šokantan, to ćutanje ili idenje niz dlaku konzervativnom delu društva, tako da se nadam da toga u narednom periodu neće biti, makar ne toliko mnogo„, rekao je on.

Miletić je istakao da je šetnja bila omogućena zahvaljući upornosti LGBT zajednice i organizatora manifestacije, a ne zalaganju međunarodne zajednice i diplomata.

Šetali smo se zahvaljujući nama, koji smo pokušali da razgovaramo i onda kada je Vlada rekla da nema ni okupljanja. Mi smo seli s njima i rekli mora šetnja, jer bez toga nema Prajda. Dakle, odlučujući faktor je bio taj što smo mi non-stop sedeli i razgovarali. Diplomate, međunarodna zajednica jesu dobra podrška, ali to ne donosi odluku„, objasnio je on.

Miletić je rekao da se slaže sa premijerkom Srbije Anom Brnabić povodom njene izjave da Evroprajd i šetnja nisu trebale da budu tema, jer Srbija ima bitnijih problema.

To je trebalo da bude događaj o kome će se pisati malo u političkoj rubrici, malo u zabavnoj. Istovremeno me i porazilo i iznenadilo što se toliko pisalo o ovome. Ne mogu da verujem da smo se vratili u 2009. godinu, gde se pričaju iste priče o nekakvim svetskim zaverama. Mnogo neistina je izrečeno i tome su doprinele vlasti koje nisu imale izjave koje su trebale da imaju na početku da objasne kakav je to događaj i da se njime ponose„, smatra on.

On je dodao da se svaki predstavnik vlasti trudio da se distancira od tog događaja.

Počev od gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, pa do republičkih vlasti. Niko nije rekao da je to super za Srbiju. Sve vreme potpuna zamena teza i šteta je učinjena već prvom pričom o zabrani„, kazao je Miletić.

On je istakao da država ne treba da bude zadovoljna Evroprajdom, jer se pokazalo da nema potpunog poštovanja ljudskih prava kao i slobode okupljanja.

Zajednica nije dobila ono što smo očekivali. Prvo smo imali jednu prijavljenu rutu, drugo mesto za koncerte, plan je bio da ovo bude jedna velika evropska manifestacija, koja će građanima, koji ne razumeju LGBT zajednicu, izgledati kao Evrovizija, a nama mnogo više i koncert i protest„, rekao je Miletić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…