Mijačić: Ova godina ključna za očuvanje mira i bezbednosti između Beograda i Prištine

Foto: eukonvent.org

Beograd  – Ova godina je ključna za očuvanje mira i bezbednosti između Beograda i Prištine, kao i za očuvanje odnosa između dva društva za budućnost.

To je, na godišnjoj konferenciji Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 „U susret Sporazumu”, ocenio koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić.

Godina 2024. je još izazovnija zbog izbora u EU i SAD i postavlja se pitanje kako očuvati mir u tom vakuumu„, konstatovao je Mijačić.

On je istakao da je konferencija organizovana na godišnjicu Briselskog sporazuma o implementaciji između Beograda i Prištine.

Očekivali smo da će on doneti mir i stabilizaciju, naročito u srpskim sredinama, ali nažalost, nije doprineo stabilizaciji. Celu godinu smo izgubili zbog bojkota izbora na severu Kosova, sa dešavanjima oko opštinskih objekata na sredinama na severu kosova, Banjske. Politički dijalog zapao je u ćorsokak i ne može da iznedri pozitivan pomak, čak i u dijalogu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića„, konstatovao je Mijačić.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Bojana Selaković izjavila je da su se poruke EU, tokom godina pregovaračkog procesa, promenile i da je sada jasno da je primarni interes Unije bezbednost.

Ona je istakla da zemlje regiona pokušavaju da nađu izgovore za nesprovođenje reformi i da krivicu prebace na EU.

Zaboravili smo šta su dva osnovna cilja pregovaračkog procesa, a to su reformski procesi, bez kojih nećemo biti bolje, prosperitetnije i bogatije društvo. Drugi razlog zašto EU nema alternativu je što je to jedini način da se dođe do trajnog mira„, poručila je Selaković.

Aleksandra Šanjević iz Fondacije za otvoreno društvo Zapadni Balkan ocenila je da situacija na terenu na KiM nije kakva bi trebalo da bude.

Kao da imamo dobru volju kada treba potpisati, ali kada dođe do implementacije dođe do situacija koje pogoršavaju stvari. To nas uverava da dijalog Beograda i Prištine nikada ne može biti precenjen. Konstruktivnni dijalog nema alternativu„, poručila je Šanjević.

Na konferenciji su učestvovali i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, narodni poslanik Šaip Kamberi, otpravnik poslova Ambasade Francuske u Srbiji Fatih Akcal, Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka, Marigona Šabiju sa Kosova i drugi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Bela kuća
Svet, Vesti

IPESE pripremio „Vodič za američke izbore“

_______
Beograd – Jedinstven sistem glasanja u Sjedinjenim Američkim Državama zbunjuje mnoge, zbog čega je Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) pripremio „Vodič za američke izbore„. U Vodiču se…