Manjine u Srbiji diskriminisane, novinari pod pritiskom

Stejt department

Najčešći oblici kršenja ljudskih prava u Srbiji su diskriminacija i društveno nasilje nad manjinama, maltretiranje novinara i pritisak na njih radi autocenzure, a uz to i korupcija kao "sistemski problem", neefikasno pravosuđe i problemi zaposlenih, posebno u privatnom sektoru, objavio je američki Stejt department.

U godišnjem izveštaju za 2013. Stejt department ukazuje na korupciju u zdravstvu, obrazovanju, policiji, i konstatuje da se zbog neefikasnog pravosuđa sudski postupci otežu i odlažu, a osumnjičeni dugo borave u pritvoru pre početka suđenja. Ostali problemi su maltretiranje aktivista za ljudska prava, LGBT osoba i njihovih organizacija, pojedinaca i grupa koje kritikuju vlast.

Stejt department ukazuje i na fizičko zlostavljanje lica u pritvoru, na nepostojanje dugoročnih rešenja za veliki broj raseljenih lica, navodi i nasilje nad ženama, decom i invalidima, krijumčarenje ljudi.

U izveštaju se konstatuje "nedovoljna transparentnost medijskog vlasništva, opstajanje državnog vlasništva u medijima, pretnje novinarima i napadi na njih".

 Većina medija jeste nezavisna i u privatnom vlasništvu, ali država i dalje ima krupne medijske resurse, a privatizacija lokalnih medija nije završena, piše u izveštaju. 

Pozivajući se na izveštaj Fridom Hausa, Stejt department pominje fizičke i verbalne napade na novinare i vandalizam, a navodi nerešena ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića iako je Vlada osnovala Komisiju za istragu zločina nad novinarima.

Opširnije o godišnjem izveštaju Stejt departmenta možete pročitati na portalu euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…