Macura: Pomeranje starosne granice, ekonomska nesigurnost i loša logistička podrška roditeljstvu utiču na odluku žena da rađaju

Foto: fonet.rs

Beograd – Najveći broj žena, njih 92.9 odsto koje rade na fleksibilnim ugovorima jeste u reproduktivnim godinama, odnosno imaju do 45 godina života.

To pokazuje istraživanje koje je sprovelo Udruženje “Mame su zakon”.

Te žene, dakle, nemaju pravo na korišćenje bolovanja, odmora, sindikalno organizovanje, korišćenje prava na porodiljsko odsustvo i odsustvo sa posla radi nege deteta.

Istraživanje je sprovedeno usled nedostatka podataka Republičkog zavoda za statistiku, a sa ciljem da se izrade buduće pravne i finansijske analize za predloge izmene propisa.

Krajnji cilj jeste izmena Zakona o radu, jer porodiljsko odsutvo ne bi trebalo da bude privilegija nego pravo za svaku ženu kaže, za portal UGS „Nezavisnost„, predsednica Udruženja “Mame su zakonTatjana Macura.

Velika većina (93%) ispitanica ima do 45 godina! Među njima su svakako najbrojnije one koje su između 25 i 35 godina, slede one koje imaju između 35 i 45 godina (35%) i 7% ispitanica ima između 18 i 25 godina. Ako ove podatke povežemo sa činjenicom da se iz godine u godinu pomera starosna granica za rađanje prvog deteta (sada je na oko 29 godina) možemo reći da i ovi fleksibilni, ili je možda bolje reći nesigurni ugovori doprinose toj odluci. Ekonomska nesigurnost nije jedini, ali jeste ključni faktor koji utiče na to da one žene koje žele decu, a u reproduktivnom su periodu, odlažu tu odluku do nekog ekonomski sigurnijeg i izvesnijeg trenutka. Pomeranje starosne granice, ekonomska nesigurnost i loša logistička podrška roditeljstvu utiču i na neke druge odluke, na primer da li će se žena koja želi više dece uopšte odlučili za to da rodi drugo dete”.

Istraživanje Udruženja “Mame su zakon” sprovedeno je onlajn, u prve tri nedelje oktobra ove godine.

Anonimni odgovori na sedam zatvorenih pitanja stigli su od 341 žene koje su sada ili nekada ranije bile angažovane na nekom od fleksibilnih ugovora. Ono što dodatno zabrinjava, u dobijenim rezultatima jeste to da je većina angažovanih žena na fleksibilnim ugovorima završilo makar srednju školu, a trećina njih je završilo fakultet.

Čak 98 odsto ispitanica nema manje od završene srednje škole dok samo dva procenta žena koje su angažovane na fleksibilnim ugovorima, ima osnovu školu. Moram da priznam da je porazno i prilično nemotivišuće ovo saznanje. Biće licemerno ako se vlast začudi kada dobijemo podatke iz nedavno završenog popisa i kada se suočimo sa tim koliko je mladih ljudi napustilo Srbiju i danas živi i radi u državama koje ni ne poznaju takve ugovore”, upozorava Tatjana Macura.

Na osnovu rezultatat istraživanja zaključak u vidu fotorobota žene koja je angažovana na fleksibilnim radnim ugovorima u Srbiji izgleda ovako:

Ona ima između 25 i 35 godina, odnosno nalazi se u najreproduktivnijem periodu života, visoko je obrazovana i na privremenim i povremenim poslovima angažovana je duže od 2 godine, što Zakonom o radu nije dozvoljeno. Radi u privatnoj firmi, upoznata je sa tim na šta sve nema prava, ali zna da zaslužuje sve ono na šta imaju prava njene koleginice koje su sa poslodavcem zaključile ugovor o radu.”

Tekst, celosti, možete pročitati na portalu UGS „Nezavisnosti“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Svet, Vesti

Deset godina od smrti Nelsona Mandele

_______
Beograd – Na današnji dan pre deset godina,  5. decembra 2013. umro je Nelson Mandela, predsednik Južnoafričke Republike, čovek čije je ime postalo simbol borbe protiv rasizma. Mandela je bio…