Korisne publikacije za onlajn medije

Beograd, 22. decembar 2016. (BIRN Srbija) – Savet za štampu i Asocijacija online medija predstavili su smernice za primenu Kodeksa novinara Srbije i poštovanje autorskih prava u onlajn okruženju.

Smernice koje je izradio Savet za štampu razjašnjavaju brojne nedoumice koje se odnose na primenu standarda dužne novinarske pažnje, odnosa prema izvorima informacija, načina na koji se prenose medijski sadržaji, poštovanja privatnosti, poštovanja autorstva i na druga važna pitanja uređena Kodeksom novinara Srbije.

Kodeks novinara važi podjednako za sve medije, a ova uputstva trebalo bi da pomognu urednicima i novinarima da bolje i lakše primene profesionalne etičke standarde i u onlajn okruženju.

Kako je Internet otvorio velike mogućnosti za razmenu sadržaja, ali i njegovu zloupotrebu i neovlašćeno preuzimanje, reči je bilo i o zakonskom okviru koji reguliše oblast autorskih prava, sudskoj praksi i primeni u svakodnevnom radu onlajn medija.

Asocijacija onlajn medija predstavila je i svoju prvu publikaciju koja sadrži niz praktičnih saveta koji novinarima olakšavaju primenu autorskog prava i pružaju pomoć kako bi se izbegli sudski troškovi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…