Još uvek primenjiv EU Kodeks postupanja protiv nezakonitog govora mržnje na internetu

laptop

Brisel, 29. jun 2020. – Evropska komisija je objavila rezultate pete evaluacije Kodeksa postupanja protiv nezakonitog govora mržnje na internetu.

Rezultati su, generalno, pozitivni: informatičke kompanije u roku od 24 sata provere 90 % označenog sadržaja, a uklone 71 % sadržaja koji se smatra nezakonitim govorom mržnje.

Međutim, dodatna poboljšanja su potrebna u pogledu transparentnosti platformi i pružanja povratnih informacija korisnicima.

Platforme moraju obezbediti doslednu evaluaciju označenog sadržaja jer su odvojene i uporedive evaluacije pokazale razlike u pogledu efekata u različitim vremenskim razdobljima.

Kodeks i dalje uspešno sredstvo za suzbijanje nezakonitog govora mržnje na internetu. Dokumentu su hitno potrebna poboljšanja uz potpuno poštovanje osnovnih prava i korisna partnerstva organizacija civilnog društva, nacionalnih tela i internet platformi”, izjavila je Vera Jurova, potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost

Sada je vreme da osiguramo da sve platforme podležu istim obavezama širom jedinstvenog tržišta i u zakonodavstvu jasno definišemo njihove odgovornosti kako bi korisnici na internetu bili sigurniji. Sve što je nezakonito izvan interneta nezakonito je i na internetu”, dodala je Jurova.

Petom evaluacijom pokazuje da su internet platforme proverile 90 % označenog sadržaja u roku od 24 sata, u poređenju s 40 % 2016. Tokom 2020. uklonjeno je 71 % sadržaja koji se smatra nezakonitim govorom mržnje, u poređenju sa svega 28 % tokom 2016.

Utvrđeno je da je prosečna stopa uklanjanja, slična onoj iz prethodnih evaluacija, što pokazuje da platforme i dalje poštuju slobodu izražavanja i izbegavaju uklanjanje sadržaja koji nije nesumnjiv  nezakonit govor mržnje.

U evaluaciji se navodi da su platforme odgovorile i dale povratne informacije na 67,1 % primljenih prijava. To je više nego u prethodnoj evaluaciji (65,4 %). Međutim, samo Facebook sistemski  obaveštava svoje korisnike, dok su na svim drugim platformama potrebna poboljšanja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…