Javnost rada nezavisnih organa

Čvrste i efikasne garancije nezavisnosti i javnost rada su uslov da nezavisni državni organi i regulatorne agencije ostvare svrhu svog postojanja u zaštiti demokratskih vrednosti i javnog interesa, navodi se u analizi njihovog rada, koju je pripremio Centar za primenjene evropske studije.

Na konferenciji na temu javnosti rada, integriteta i odgovornosti nezavisnih državnih organa u Srbiji bilo je reči o radu Poverenika za informacije od javnog značaja, Državne revizorske institucije, Agencije za borbu protiv korupcije i Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Analiza o njihovom radu je sačinjena uz podršku ambasade Norveške u Beogradu.

Direktor Centra za primenjene evropske studije Srđan Đurović istakao je da će se efikasnost rada ovih institucija, koje za svoj rad odgovaraju Skupštini Srbije, meriti i prilikom razmatranja ispunjenosti uslova za članstvo u EU.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ukazao je na značaj javnosti rada tih insistucija i ocenio da je rad institucije na čijem je čelu postao prepoznaljiv u javnosti.

Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović govorio je o tome da je ona samostalna i nezavisni državni organ koji odgovara samo Skupštini Srbije. Odgovarajući na primedbe da se ta institucija nije bavila političkim partijama, on je rekao da to nije činjeno zbog nedostatka kadrova, a ukazao je i na problem neadekvatnog prostora.

Zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović primetio je da postoji nerazumevanje javnosti oko rada Agencije, napominjući da ona nema nadležnost nekoga da hapsi, iako javnost to očekuje. On je ukazao i da takozvani uzbunjivači nisu efikasno zaštićeni.

Predsednik Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saša Varinac rekao je da je povećan broj zahteva upućen tom telu, što znači i povećano poverenje u njegov rad. Prema njegovim rečima, aktivnosti nezavisnih državnih organa moraju biti praćene odgovarajućim angažovanjem tužilaštava i sudova, a kako je naglasio, u tim oblastima nema dovoljno specijalizovanih kadrova.

Izvor: Fonet/Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…