1. Početna
  2. Društvo
  3. Janković: Siromaštvo i socijalna isključenost mogu biti uzrok za društvene nestabilnosti

Janković: Siromaštvo i socijalna isključenost mogu biti uzrok za društvene nestabilnosti

Brankica Janković
Foto: ravnopravnost.gov.rs

Beograd – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je, povodom Međunarodnog dana socijalne pravde, da se za poslednje dve godine svet dramatično izmenio.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2007. godine proglasila 20. februar za Svetski dan socijalne pravde.

Naglasila je i da iskorenjivanje siromaštva, borba za ravnopravnost, odsustvo diskriminacije i nasilja, veća zaposlenost i pravo na dostojanstven rad postaju ciljevi koje je mnogo teže ostvariti.

Kako je navedeno u saopštenju, poverenica je ocenila da je sve to rezultat grubog relativizovanja temelja i postulata socijalne pravde na globalnom nivou.

Nakon zemljotresa u Siriji i Turskoj obim i način slanja i pružanja pomoći u ove dve zemlje su eksplicitan primer postojeće društvene i socijalne nejednakosti„, kaže Janković.

Ona dodaje da ni našu zemlju nisu zaobišli ovakvi trendovi, na šta ukazuju nedovoljna društvena kohezivnost, solidarnost, tolerancija na različitost, ali i nedovoljno ravnopravnosti sa posebno istaknutom rodnom dimenzijom.

Prema izveštaju o napretku Evropske komisije za 2022. godinu, 46 odsto stanovnika Srbije sebe doživljava siromašnim.

Po mnogim indikatorima kvalitet života osetljivih društvenih grupa – dece, osoba sa invaliditetom, starijih, žena, dugotrajno nezaposlenih lica, Roma i drugih manjina, nije na zadovoljavajućem nivou.

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, za 2021. godinu, više od petine stanovništva pripada krugu onih u riziku od siromaštva.

Imajući u vidu brojne izazove koji su pred nama, mora se voditi računa da siromaštvo i socijalna isključenost mogu biti uzrok za društvene nestabilnosti„, ukazuje poverenica.

Kako ističe, zbog toga je neophodno je da se adekvatnim merama poreske i socijalne politike, kao i setom mera usluga intenzivnije radi na aktivaciji najugroženijih građana, ublažavanju i iskorenjivanju svake vrste siromaštva.

Poverenica je navela i da su predlozi za unapređenje socijalne nepravde i ravnopravnosti sadržani u preporukama i inicijativama Redovnog godišnjeg izveštaja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koji će Skupštini Srbije biti predat do 15. marta.

 

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…