Janković: Jačanje nezavisnosti i kapaciteta nacionalnih institucija za lјudska prava je prioritet

Saša Janković

Ekonomska kriza ima negativne posledice na uživanje lјudskih prava, posebno ekonomskih i socijalnih, ali i na mogućnost nacionalnih institucija za lјudska prava da vrše mandat, izjavio je danas zaštitnik građana Saša Janković na seminaru Ljudske dimenzije OEBS-a „Uloga nacionalnih institucija za lјudska prava u unapređenju i zaštiti lјudskih prava i oblasti OEBS-a“, koji se održava u Varšavi.

On je upozorio da se, i pored zalaganja zvaničnika da se ne smanjuju kapaciteti nezavisnih nacionalnih institucija za lјudska prava, u praksi događa upravo suprotno i da podjednako negativni uticaj može imati i politički pritisak na ove institucije. Jačanje nezavisnosti i kapaciteta nacionalnih institucija za lјudska prava, zaštita ranjivih grupa kao i ukazivanje na najdramatičnije kršenje lјudskih prava, osnovni su prioriteti nacionalnih institucija za lјudska prava, rekao je Janković.

Unapređenje međunarodne saradnje moguće je kroz rešavanje regionalnih problema i globalnih tendencija, koje imaju istovremeno jasno izraženu lјudsku i bezbednosnu dimenziju, zaklјučio je on.

Uvodničari, Majkl Link, direktor Kancelarije za demokratske institucije i lјudska prava OEBS, ambasador Sanja Milinković, zamenik stalnog predstavnika RS pri OEBS-u i Henrika Mošćicka Dendis, podsekretar za parlamentarne poslove Ministarstva spolјnih poslova Polјske, posebno su istakli višegodišnje napore zaštitnika građana Saše Jankovića na zaštiti i unapređenju lјudskih prava.

Seminar je deo rasprave u okviru usvajanja dokumenta koji će doprineti jačanju nacionalnih institucija za lјudska prava, što je jedan od prioriteta predsedavanja Republike Srbije OEBS-om.

Izvor: ombudsman.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…