Istraživačka stanica Petnica, uprkos pandemiji, uspešno privodi kraju 2020. godinu

Petnica

Valjevo, 03. novembar 2020. – Istraživačka stanica Petnica saopštila je  da uspešno privodi kraju 2020. godinu i da je, uprkos pandemiji korona virusa, najveći deo aktivnosti realizovan uživo u Petnici, oko 50, a manji broj onlajn za oko 1.000 polaznika.

Poslednji dani oktobra su u Petnicu doneli izložbu „Klimatski karavan 3.0“ koju organizuje Francuski institut u Beogradu i ambasada Francuske.

Izložba u Petnici i virtuelno predavanje su pokazali nekoliko stvari istovremeno. Moguće je kombinovati rad uživo i onlajn aktivnosti, kako bi se iskoristile sve mogućnosti.

Praktično iskustvo u laboratorijama u Petnici, neposredna komunikacija polaznika međusobno, i polaznika i naučnika, ne može se ostvariti u onlajn okruženju, istakao je programski direktor Istraživačke stanice Petnica Nikola Božić.

Samu Petnicu je sredinom oktobra obradovala vest o izboru dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku Andree Gez, jer je u njenom timu bio i nekadašnji „petničar“ Samir Salim.

Istraživačka stanica je kao glavni prioritet u ovoj godini imala zaštitu zdravlja polaznika, predavača, mentora, i zaposlenih  i zbog toga je uvele nova pravila ponašanja i rada u kampusu.

Uspešno je realizovano 55 seminara uživo, kao i 30 onlajn seminara, za srednjoškolce, za oko 1.000 polaznika.

Za učenike osnovnih škola realizovane su četiri škole nauke za 220 učenika osmih razreda, navodi se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…