Imenovani tužioci – kontakt osobe za suzbijanje trgovine ljudima

Beograd – Glavni viši javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović imenovao je dva javna tužioca za kontakt tačke za suzbijanje trgovine ljudima.

Imenovanja su u cilju ubrzanja procesa rada, otkrivanja učinilaca krivičnih dela iz ove oblasti, kao i vođenja proaktivne istrage u saradnji sa policijskim službenicima, navedeno je u saopštenju.

Imenovani tužioci će se smenjivati na sedam dana i oni će održavati konsultacije i aktivno učestvovati u pretkrivičnom postupku.

Policija će ih kontaktirati i konsultovani kada postoji sumnja na izvršenje krivičnog dela Trgovina ljudima, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

U saopštenju podsećaju i da se Više javno tužilaštvo u Beogradu već više od godinu dana aktivno zalaže za unapređenje položaja žrtava teških krivičnih dela, među kojima su i žrtve trgovine ljudima.

U tom cilju je, zahvaljujući Koordinatorki za rodno zasnovano nasilje, formiralo Službu za pomoć i podršku žrtvama i svedocima, koja se posvećeno stara da žrtve ne prolaze ponovo kroz traume i istraju u učešću u krivičnom postupku.

S druge strane, preduzelo je i niz aktivnosti u cilju suzbijanja ovog krivičnog dela i proaktivnog progona radi adekvatnog kažnjavanja učinioca.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…