Ilić: Nije dozvoljena kritika koja javno narušava autoritet sudstava

Goran Ilić

Beograd, 30. januar 2020. – Zamenik republičkog tužioca Goran Ilić izjavio je da Skupština Srbije, odnosno politika već ima znatno veću ulogu u izboru sudija i tužilaca nego u okolnim državama i da nema potrebe da se uticaj politike uvećava.

Ako je pravosuđe loše zbog sudija i tužioca koje bira politika, onda nema rezona da ga ‘popravljamo’ tako što ćemo da dodamo još politike u izbor sudija i tužilaca“, rekao je Ilić u autorskom tekstu za NIN, komentarišući ideju o takozvanoj eksternoj kontroli pravosuđa.

Goran Ilić je naveo da je državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić izneo „primamljivu neistinu“ za većinu javnosti kada je „rekao da ‘sudije biraju i razrešavaju sudije’ i da ‘one koje je narod birao … niko ništa ne pita’ i to je eto jedan od razloga zbog čega je srpsko pravosuđe loše i da bi trebalo uvesti eksternu kontrolu pravosuđa“.

On je podsetio da javne tužioce, starešine u jednom strogo centralizovanom sistemu zasnovanom na načelu nadređenosti, bira skupština, da predsednike sudova, kao i sudije i zamenike javnih tužilaca prilikom prvog izbora na period od tri godine bira skupština, i da sve članove Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca takođe bira skupština.

Dakle, niko ne može da uđe u pravosudni sistem, niti da bude izabran na iole važniju poziciju ukoliko ne dobije političku potvrdu izborom u Narodnoj skupštini“, naveo je Ilić govoreći o sadašnjem načinu biranja za sudije i tužioce.

On je rekao i da je praksa Evropskog suda za ljudska prava na stanovištu da sudije i javni tužioci kao učesnici u postupku mogu i treba da budu izloženi javnoj kritici.

Javnost i kritika omogućavaju da sudija dok sudi i sam bude predmet suđenja. Međutim, nije svaka kritika dozvoljena. Sa stanovišta Evropskog suda za ljudska prava nije dozvoljena kritika koja javno narušava autoritet sudstava„, naglasio je Ilić.

Kako je objasnio, neodgovornom kritikom, prema mišljenju Konsultativnog veća evropskih sudija, smatra se kritika zasnovana na pojednostavljenim, demagoškim i populističkim argumentima.

Javno iznet stav predsednika Republike da su prilike u pravosuđu loše i dovođenje u vezu stanja u pravosuđu sa stalnošću funkcije sudija može se svrstati u iznošenje pojednostavljenih argumenata koji predstavljaju vid nedozvoljene kritike“, naveo je Ilić, koji je i poverenik za samostalnost tužilaca i član Državnog veća tužilaca.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…