HRW: Na Balkanu potrebna bolja zaštita ljudskih prava

Human Rights Watch

Zemlje Zapadnog Balkana su tokom 2013. godine učinile malo na rešavanju dugotrajnih problema u oblasti ljudskih prava, navodi se godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu organizacije Hjuman rajts voč (Human Rigts Watch – HRW).

HRW je ustanovio da je u zemljama regiona ostvaren ograničen napredak u utvrđivanju odgovornosti za ratne zločine, suzbijanju diskriminacije i kršenju ljudskih prava pripadnika romske manjine i uznemiravanja i nasilja nad novinarima i pripadnicima LGBT zajednice.

To su ujedno i problemi u oblasti ljudskih prava sa kojima se suočava Srbija. U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju ukazuje se i na slab i prepoterećen sistem azila, problem nasilja nad ženama i konstatuje da prošle godine nije bilo pomaka u pronalaženju trajnog rešenja za izbeglice i interno raseljene osobe.
 
HRW je naveo u godišnjem izveštaju da zabrinjava stanje u vezi s ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini, Srbiji i na Kosovu tokom 2013. godine, a u regionu nedostaju trajna rešenja za izbeglice i interno raseljene osobe.
 
Zabrinutost u vezi s ljudskim pravima, uključujući utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine, postupanje prema manjinama i sistem azila, postoji i kada je reč o najnovijoj članici EU, Hrvatskoj.
 
"Zemlje Zapadnog Balkana moraju više raditi na usklađivanju stanja ljudskih prava s evropskim i međunarodnim standardima," izjavila je Lidija Gal (Lydia Gall), istraživač HRW-a za Balkan i istočnu Evropu.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju navodi se da, i pored napretka na putu ka EU, i dalje zabrinjava stanje u oblasti ljudskih prava. Ocenjuje se da je položaj nacionalih manjina, posebno Roma, nesiguran a da su novinari i dalje izloženi pretnjama i pored pokušaja da se odgovorni za to izvedu pred lice pravde.

Ukazuje se na problem prisilnog iseljavanja i diskriminacije Roma u obrazovanju. U izveštaju se ocenjuje da je i dalje veliki udeo romske dece koja se upisuje u specijalne škole i navodi podatak Evropskog centru za prava Roma da su 22,8% dece upisane u školskoj 2012-2013. u škole za decu sa teškoćama u učenju bila romska deca.

Opširnije o izveštaju HRW možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…