1. Početna
  2. Vesti
  3. Grčke banke teško će prodati podružnice na Balkanu

Grčke banke teško će prodati podružnice na Balkanu

Grčke banke i kreditori Grčke možda su se u teoriji dogovorili da se smanji prisustvo grčkih banaka u jugoistočnoj Evropi, ali mnogi sumnjaju da ovaj plan može da uspe u praksi, navodi grčki portal Ekatimerini.

Bankarski zvaničnici izjavili su za sajt da će se u sadašnjim okolnostima vrlo teško naći kupci za podružnice grčkih banaka na Balkanu. U Srbiji posluju četiri grčke banke koje učestvuju sa 15% u aktivi bankarskog sektora i zapošljavaju više od 5.000 ljudi.

"Ako se uslovi ne poboljšaju značajno u dolazećim godinama, teško da ćemo prodati banke u susednim zemljama", rekao je jedan zvaničnik.

Vodeće evropske banke koje bi mogle biti potencijalni kupci više brinu da se izbore sa svojim vlastitim problemima u kontekstu krize evro zone i ne razmatraju bilo kakva spajanja i preuzimanja.

Prema najnovijem izveštaju Narodne banke Srbije, U Srbiji posluju četiri grčke banke: Alfa banka (Alpha), Pireus (Piraeus), Eurobanka EFG i Vojvođanska banka.

Ove banke učestvuju sa skoro 15% u aktivi bankarskog sektora u Srbiji i zapošljavaju 5.261 radnika ili skoro 19% svih zaposlenih u domaćim bankama. Zaključno sa 30. junom 2013. Alfa banka i Pireus su u grupi pet banaka koje su zabeležile najveći gubitak.

Opširnije o grčkim bankama na Balkanu možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…