1. Početna
  2. Vesti
  3. Grčke banke teško će prodati podružnice na Balkanu

Grčke banke teško će prodati podružnice na Balkanu

Grčke banke i kreditori Grčke možda su se u teoriji dogovorili da se smanji prisustvo grčkih banaka u jugoistočnoj Evropi, ali mnogi sumnjaju da ovaj plan može da uspe u praksi, navodi grčki portal Ekatimerini.

Bankarski zvaničnici izjavili su za sajt da će se u sadašnjim okolnostima vrlo teško naći kupci za podružnice grčkih banaka na Balkanu. U Srbiji posluju četiri grčke banke koje učestvuju sa 15% u aktivi bankarskog sektora i zapošljavaju više od 5.000 ljudi.

"Ako se uslovi ne poboljšaju značajno u dolazećim godinama, teško da ćemo prodati banke u susednim zemljama", rekao je jedan zvaničnik.

Vodeće evropske banke koje bi mogle biti potencijalni kupci više brinu da se izbore sa svojim vlastitim problemima u kontekstu krize evro zone i ne razmatraju bilo kakva spajanja i preuzimanja.

Prema najnovijem izveštaju Narodne banke Srbije, U Srbiji posluju četiri grčke banke: Alfa banka (Alpha), Pireus (Piraeus), Eurobanka EFG i Vojvođanska banka.

Ove banke učestvuju sa skoro 15% u aktivi bankarskog sektora u Srbiji i zapošljavaju 5.261 radnika ili skoro 19% svih zaposlenih u domaćim bankama. Zaključno sa 30. junom 2013. Alfa banka i Pireus su u grupi pet banaka koje su zabeležile najveći gubitak.

Opširnije o grčkim bankama na Balkanu možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…