Evropa odvojila zagađenje vode i rast

Zagađenje evropskih voda hemikalijama smanjeno je u poslednjih deset godina, uprkos ekonomskom rastu i povećanju populacije, što pokazuje da je veliki deo evropske industrije uspeo da raskine vezu između rasta proizvodnje i većeg zagađenja životne sredine.

Iako je to generalni trend, rezultati se od zemlje do zemlje razlikuju. Tako je Austrija i povećala rast u prerađivačkoj industriji i smanjila zagađenje vode, Francuska i Britanija su smanjile zagađenje ali im je i rast u prerađivačkoj industriji usporio, dok je u Belgiji, Poljskoj i Slovačkoj rast u prerađivačkoj industriji oslabio a zagađenje vode je poraslo.

U novom istraživanju Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) poredila je ukrštala uglavnom Eurostatove podatke o zagađenju, privrednom rastu, povećanju populacije … i dobila indikatore zagađenje od strane prerađivačke industrije, poljoprivrede i domaćinstava.
 
"Podaci pokazuju da Evropa generalno ide u pravom smeru kada je reč o smanjenju zagađenjenja vode hemikalijama, koje je glavni uzrok eutrofikacije. Međutim, problem zagađenja i dalje je veliki", ističe se u izveštaju Agencije.

Do eutrofikacije, odnosno cvetanja vode, dolazi kada u reke i jezera dospe previše hemikalija (obično azota i fosfora) iz poljoprivrede ili drugih industrijskih aktivnosti i stimuliše bujanje algi koje guše živi svet.

Opširnije o istraživanju Evropske agencije za životnu sredinu možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…