Evropa najviše reciklira papir

Evropa, kako su pokazala najnovija istraživanja, reciklira više od 70% papira i kartona pa su to materijali koji se najviše recikliraju na kontinentu.

Međutim, druge vrste otpada zatrpavaju deponije i postrojenja za spaljivanje. Više od 70% papira reciklira 13 evropskih zemalja a istovremeno se smanjuje broj onih koje recikliraju manje od 60% stare hartije. U EU 60% ukupnog otpada završi na deponijama ili se spaljuje,  što je izuzetno loše po čovekovu okolinu.

Evropski savet za reciklažu papira (ERPC) objavio je da je reciklaža papira povećana u poslednjih 20 godina za oko 30% i u 2012. godini je prerađeno 71,7% stare hartije.

Izveštaj Saveta pokazao je i da su se u 2012. godini papirna vlakna u Evropi u proseku ponovo koristila tri i po puta prema 2,4 puta u ostalom delu sveta.

Potrošnja papira u Evropskoj uniji smanjena je za 13% u poređenju sa nivoom iz 1998. godine dok je količina recikliranog papira povećana jedan i po put, što se u Savetu ocenjuje kao "značajno postignuće".

Komentarišući rezultate istraživanja, sekretar Saveta Jori Ringman-Bek rekao je da su godinama ulagani veliki napori da se građanima, kancelarijskim radnicima i porodicama pojednostavi prikupljanje papira za reciklažu.

"Podaci iz izveštaja dokazuju da je reciklaža papira jedna prava 'mejd in Jurop' industrija. I, u skladu sa politikama EU, treba osigurati da to i ostane", istakao je Ringman-Bek.

Opširnije i istraživanju Evropskog saveta za reciklažu papira (ERPC) možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…