Evropa će imati problema sa vodom

Voda

Izgledi za prirodne nepogode povezane sa vodom u Evropi u narednim decenijama veliki su zbog problematičnih sistema vodosnabdevanja, povećanja tražnje vode i zagađenja, upozoravaju iz Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i navode da će 2050. godine 40% svetske populacije živeti u regionima koje imaju znatne probleme sa vodom.

U novom izveštaju OECD ukazuje se i na neka pozitivna rešenja Francuske koja se tiču smanjenja opasnosti od poplava i zaštite kvaliteta vode. EU sa svoje strane poziva na dosledno sprovođenje zakona kako bi se osiguralo dovoljno vode dobrog kvaliteta za sve potrošače u Uniji.

Iz "kluba bogatih" pozivaju vlade da pojačaju napore da unaprede efikasnost vodosnabdevanja i umanje posledice povećane globalne tražnje i klimatskih promena u vidu nestašica i poplava.

Izveštaj "Bezbednost vode za bolji život" objavljen je za vreme Svetske nedelje vode (1-6. septembar) tokom koje je održan i godišnji skup u organizaciji Međunarodnog instituta za vodu u Stokholmu sa ciljem da se ukaže na globalne izazove povezane sa vodom.

Planeta će, kako se navodi u izveštaju OECD, sredinom veka imati barem devet milijardi ljudi, pa će pritisak na snabdevanje biti veliki, što bi za posledicu moglo da ima nestašice vode. Uz to će, prema procenama OECD, gotovo 20% svetske populacije patiti zbog poplava.

Vrednost imovine u svetu kojoj preti rizik od poplava do 2050. godine OECD prognozira na oko 35 hiljada milijardi evra.

Ceo tekst možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…