EU ima problem rodne segregacije na studijama i na poslu

Rodna ravnopravnost

Brisel, 6.januar 2018. – Velika slabost evropske ekonomije je neujednačena zastupljenost žena i muškaraca u obrazovanju i na poslovima.

Zbog toga je tržište rada slabije konkurentno a kompanije imaju problem da nađu kvalifikovane radnike u sektorima koji beleže rast, poput informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i zdravstva i nege. Rodna segregacija je izazov za te industrije i za posledicu ima smanjenje fonda talenata, neostvarene potencijale i neispunjene aspiracije u karijeri.

Žene čine manje od 20% diplomiranih u oblasti IKT u Evropskoj uniji. Uprkos nedovoljnoj radnoj snazi u sektoru, žene će gubiti tu priliku za zapošljavanje zbog rodne segregacije koja utiče na njihov izbor zanimanja od najranijeg doba, pokazao je izveštaj Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost (EIGE) urađen na zahtev estonskog predsedavanja EU.

"Više ne možemo da ignorišemo rodnu segregaciju. To je problem na nivou EU koji podstiče potcenjivanje rada žena i vodi ka njihovom većem siromaštvu i manjoj ekonomskoj nezavisnosti. Činjenica da rast zaposlenosti potiče od otvaranja kvalitetnih radnih mesta za muškarce i ne u toj meri za žene mora da bude prepoznata i njome moraju da se bave sve zainteresovane strane", istakla je direktorka EIGE Virginija Langbak (Langbakk).

Čak i uz rast zaposlenosti u poslednje vreme žene i muškarci su koncentrisani na poslovima tipičnim za njihov pol. Žene često završavaju na poslovima sa nepunim radnim vremenom koji su slabije plaćeni i imaju niži socijalni status. Slabije ekonomske mogućnosti za žene ne znače samo niži standard za njih same nego i umanjuju prilike za bolji život njihovih porodica.

"Iza segregacije stoje rodni stereotipi, oni utiču na izbore i težnje u karijeri devojčica i dečaka od najranijeg doba. To mora da se promeni. Na nama svima je – roditeljima, vršnjacima, učiteljima i političarima, da pustimo mlade da shvate da imaju i sposobnosti i mogućnosti da studiraju i rade gde žele bez obzira na pol", kazao je estonski ministar zdravlja i rada Jevgeni Osinovski.

Narednih godina pritisak sve starijeg evropskog društva na zdravstveni sektor biće sve jači.

Kako navodi Evropski institut, u oblasti brige o starima postoji velika rodna nejednakost i broj muškaraca koji žele i mogu da rade u tom sektoru je nesrazmerno mali. Većina muškaraca nije zainteresovana za poslove u profesiji kojom dominiraju žene i tek svaki peti koji se školuje za oblast zdravlja i socijalnog staranja u EU je muškarac.

Sužavanje rodnog jaza u obrazovanju u oblastima nauke, tehnologije, tehnike i matematike jedan je od načina da se ostvari pošteniji ekonomski rast. Istraživanje EIGE pokazalo je da bi to vodilo većem broju poslova (do 1,2 miliona do 2050.) i rastu bruto domaćeg proizvoda na dugi rok (do 820 milijardi evra do 2050.). Takođe bi doprinelo konkurentnosti ekonomije EU na dugi rok zahvaljujući većem izvozu i manjem uvozu, što bi donelo bolji trgovinski bilans.

Izveštaj EIGE "Studiranje i rad u EU: odvojeno rodom" bio je osnova je za zaključke koje je usvojio Evropski savet za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i potrošače (EPSCO). U tom izveštaju istražuje se napredak u prevazilaženju rodne segregacije u obrazovanju i radu u EU i traže načini da se problemi na tom polju reše.

Evropski institut za rodnu ravnopravnost je centar znanja EU o rodnoj ravnopravnosti koji podstiče kreatore politike i relevantne institucije u naporima da jednakost muškaraca i žena postane realnost. Takođe EIGE pruža ekspertizu i uporedive i pouzdane podatke o rodnoj ravnopravnosti u Evropi, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…