DRI: Svaka treća lokalna samouprava nije uspostavila uslugu ličnog pratioca za decu sa invaliditetom

dete

Beograd, 26. januar 2021. – Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da 47 lokalnih samouprava od 2017. do 2019. godine nije uspostavilo uslugu ličnog pratioca za decu sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju.

To znači da svaka treća lokalna samouprava nije pružala tu uslugu iako deca imaju pravo na pomoć ličnog pratioca, objavila je DRI.

Da su jedinice lokalne samouprave efikasnije preduzimale aktivnosti na obezbeđenju usluge, veći broj dece kojima je potrebna dodatna podrška bi dobio ličnog pratioca, rekao je na konferenciji za novinare predsednik DRI Duško Pejović.

On je naveo i da u 29 jedinica lokalne samouprave pružalac usluge ličnog pratioca nije licenciran, što može uticati na kvalitet pružanja usluge, kao i da odsustvo planiranja i nedostatak sredstava, nepostojanje lokalnih normativnih akata, mali broj licenciranih organizacija i lica ukazuje na to da postoji rizik od neefikasnog pružanja ove usluge.

DRI je takođe utvrdila da, kako se navodi u izveštaju, osim grada Beograda, ostale lokalne samouprave nisu normativno uredile uslugu „lični pratilac deteta“,  da nisu planirale sredstva u skladu sa potrebama za tom uslugom, kao i da je samo Beograd u posmatranom periodu obezbedio ličnog pratioca deteta preko licencirane organizacije.

„Nijedna od jedinica lokalne samouprave koje su bile subjekti revizije nije donela metodologiju formiranja cene te usluge“, naglasila je vođa tima za reviziju svrsishodnosti Svetlana Milanović Vrcelj.

Kako bi poboljšali pružanje ove usluge, DRI je gradu Beogradu preporučila da preduzme neophodne aktivnosti i stvori uslove za povećanje broja dece korisnika, kao i da obezbedi ekfikasniji rad komisija koje o tome donose odluku.

Кragujevcu i Apatinu DRI je preporučila da normativno urede svrhu, namenu, način i postupak obezbeđivanja usluge lični pratilac deteta, kao i da propišu metodologiju formiranja cene te usluge.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…