Deset fakulteta u Beogradu podiže cene školarine

Beogradski univerzitet
Foto: bg.ac.rs

Beograd – Deset fakulteta Univerziteta u Beogradu odlučilo je da podigne cenu školarine ove godine, dok se još uvek čeka odluka Matematičkog i Fakulteta političkih nauka, rečeno je medijima u Rektoratu.

Kako je rečeno, saveti Matematičkog i Fakulteta političkih nauka trebalo bi da zasedaju najkasnije do kraja sledeće nedelje i da usvoje odluku da li će zadržati iznos stare ili povećati školarinu.

Prema navodima pojedinih medija, među fakultetima koji će povećati školarine su Fakultet organizacionih nauka, Šumarski, Učiteljski, Ekonomski.

Isti iznos školarina će ostati na Pravnom, Medicinskom, Stomatološkom, Arhitekturi, a cene su iste i na Mašinskom, Građevinskom, Biološkom, Hemijskom, Filološkom, Poljoprivrednom.

Senat Univerziteta je pre dva dana održao sednicu na kojoj je usvojena politika upisa studenata na Univerzitetu u Beogradu za školsku 2024/2025. godinu, zatim  odluka o broju studenata koji se upisuje na studijske programe i mišljenje o broju budžetskih studenata za upis u prvu godinu studijskih programa na Univerzitetu.

Prema dostavljenim predlozima fakulteta i Veća za studije pri Univerzitetu, planiran je upis 27.708 studenata.

Usvojeno je da se na osnovne akademske i integrisane akademske studije upisuje 15.203 studenta, master akademske studije 9.763, specijalističke akademske studije 645, a doktorske akademske studije 1.748.

Na BU su ukupno akreditovana 422 studijska programa, od čega je za školsku 2024/2025. godinu planirano da se upis realizuje na 396 studijskih programa.

Doneta je i odluka da Univerzitet i fakulteti u njegovom sastavu treba da dostave odluke Saveta Univerziteta/fakulteta o visini školarine za svaki studijski program svih vrsta i stepena studija za državljane Srbije i strane državljane.

Prijava i prijem dokumenata u prvom, junskom upisnom roku biće od 19. do 22. juna, a prijemni ispiti biće održani od 24. do 28. juna 2024. godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…