1. Početna
  2. Društvo
  3. Da li država zaista ne zna da restoran “Salon 1905“ postoji?

Da li država zaista ne zna da restoran “Salon 1905“ postoji?

Beograd, 08. septembar 2016. (BIRN Srbija) – Iako je zadužena da se stara o imovini u javnoj svojini, Direkcija za imovinu Republike Srbije ne zna da je u delu Beogradske zadruge, poznate i kao zgrada Geozavoda u beogradskoj Savamali, sprat iznad makete Beograda na vodi, otvoren luksuzni restoran.

Osim toga, u Direkciji ne odgovaraju na pitanje da li će sprovesti kontrolu i utvrditi po kom pravnom osnovu je u ovom kulturnom dobru od velikog značaja otvoren ugostiteljski objekat i da li su time prekršeni ugovor i zakon.

Ukoliko je privredno društvo „Beograd na vodi“ izdalo u podzakup deo prostora za otvaranje restorana to nije u skladu sa Zakonom o javnoj svojini i Ugovorom o zakupu između Direkcije i tog preduzeća.

Restoran „Salon 1905“ ima svoj sajt na kojem je istaknut jelovnik, cene, broj telefona za rezervaciju stola. Da biste otvorili restoran u nekom objektu, ili poslovnu jedinicu, potrebno je da imate prostor i da fiskalna kasa bude vezana baš za tu lokaciju što ovde nije slučaj.

U tom restoranu je predsednik Vlade Srbije početkom septembra organizovao neformalnu večeru sa članovima Vlade Srbije i ugostio predsednika Vlade Švedske u avgustu 2016. godine.

U privrednom društvu „Beograd na vodi“ nisu želeli da razgovaraju sa novinarima BIRN-a i objasne vezu sa preduzećem koje je otvorilo restoran u zgradi Beogradske zadruge. Fiskalni račun koji je u „Salonu 1905“ izdat novinarima BIRN-a, pokazuje još jednu moguću nezakonitost.

Naime, račun nema adresu na kojoj se restoran nalazi, što je u suprotnosti sa Zakonom o fiskalnim kasama, kojim se vlasnici objekata obavezuju da taj podatak u račun uvrste.

Da li Direkcija za imovinu Republike Srbije zaista ne zna da restoran postoji – čitajte u najnovijem istraživanju BIRN Srbija.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…