Crna Gora pretnje novinarima ne smatra za pojavu od posebnog društvenog značaja?

Podgorica, 18. oktobar 2016. – Povodom pretnji novinaru Siniši Lukoviću iz dnevnog lista Vijesti, Akcija za ljudska prava (HRA) osuđuje i te pretnje i samu pojavu pretnji novinarima.

Novinari moraju imati slobodu da obavljaju svoj posao informisanja društva i zbog toga im ne sme biti ugrožena bezbednost. Ovo su 10. po redu pretnje koje su novinari prijavili od januara 2014. godine. Prema istraživanju HRA u međuvremenu je još pet novinara dobilo pretnje koje nisu prijavili, saopšteno je iz HRA.

HRA  je zabrinuta zbog odluke zamenice osnovnog državnog tužioca u Kotoru da pretnje novinaru Lukoviću kvalifikuje kao prekršaj, a ne krivično delo Ugrožavanje sigurnosti, zato što blaža kvalifikacija ne odgovara društvenoj potrebi suzbijanja pretnji novinarima zbog obavljanja njihovog posla. Ovakvom kvalifikacijom državno tužilaštvo šalje poruku da država smatra da pretnje novinarima nisu pojava od posebnog društvenog značaja. Upravo zbog takve tendencije, HRA se zalaže za to da se zakonom propišu posebna krivična dela čime bi se obezbedila adekvatna generalna prevencija i strožije kažnjavanje onih koji prete ili napadaju novinare ili ih na druge načine sprečavaju u radu.

U ovom slučaju nije sporno da je novinaru Lukoviću prećeno u vezi obavljanja novinarskog posla, tj. izveštavanja o osobi koja mu je pretila, kao i da se novinar zbog toga osetio ugroženim. U krivičnoj prijavi u koju je HRA imala uvid, a koju je podnela supruga novinara, tvrdi se da mu je B. M. pred suprugom i maloletnom decom zapretio rečima:  „Siniša ne zna šta ga čeka … čeka ga nešto lepo, jako lepo“, zbog toga što je Luković izveštavao o incidentu na biračkom mestu i u okviru toga pomenuo da je učesnik tog incidenta ranije pravosnažno osuđivana osoba, navedeno je u saopštenju HRA.

Prema komentaru Krivičnog zakonika, za postojanje krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 168 Krivičnog zakonika ”nije od značaja za postojanje dela da li je onaj koji preti stvarno imao nameru da realizuje pretnju. Delo je svršeno kad je pretnjom ostvareno osećanje ugroženosti kod lica kome se preti, kad kod njega postoji strah za svoj život ili telesni integritet, odnosno za telesni integritet ili život bliskih srodnika”. U ovom slučaju, oštećeni je potvrdio da se osetio ugroženim.

Luković je novinar koji pored ostalog izveštava i o korupciji i organizovanom kriminalu, i kome je ranije već prećeno. Osoba koja mu je pretila je osuđena prvostepenom presudom. Sada mu je pretio čovek koji, prema tvrdnji u krivičnoj prijavi, nije osporavao činjenicu da je bio pravosnažno osuđen za krivično delo.

HRA očekuje da Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković u okviru svojih nadležnosti i u svetlu svih navedenih okolnosti preispita odluku zamenice ODT-a Čolan Deretić da pretnje u ovom slučaju kvalifikuje kao prekršaj i da obezbedi da se u ovom i svakom sličnom slučaju pretnje novinarima kvalifikuju kao krivično delo

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…