Članice EU uvode kazne za nepotvrđene ekološke tvrdnje o proizvodima

Zelena ekonomija

Brisel – Države članice EU biće obavezne da uvedu kazne kompanijama koje navode nepotvrđene ekološke tvrdnje o svojim proizvodima.

Cilj predloga zakona je da pomogne potrošačima da budu bolje informisani o proizvodima koje kupuju.

U nacrtu stoji da gotovo polovina, odnosno 40 odsto ekoloških tvrdnji na proizvodima nije potkrepljeno činjenicama, pa tako “potrošači nemaju pouzdane informacije o održivosti proizvoda i suočavaju se sa obmanjujućim komercijalnim praksama, kao što je nedostatak transparentnosti i kredibiliteta ekoloških oznaka“, kao i protiv „grin vošinga„, odnosno korišćenja nepotvrđenih ekoloških tvrdnji u reklamnim kampanjama.

“Kompanije koje iznose “zelene tvrdnje“ trebalo bi da ih potkrepe standardizovanom metodologijom za procenu njihovog uticaja na životnu sredinu“, navodi se u nacrtu.

Od država članica EU biti zatraženo da “uspostave sistem verifikacije za potvrđivanje ekoloških tvrdnji“, koje će sprovoditi “nezavisni verifikatori“.

Pored toga, zemlje EU će biti zadužene da obezbede da se “ta pravila primenjuju“ i da uvedu kazne koje “treba da budu delotvorne, srazmerne i odvraćajuće“, i koje bi trebalo da se utvrde na osnovu zajedničkih kriterijuma.

Dimitri Vergne iz Evropskog udruženja potrošača rekao je za Euractiv da je ohrabrujuće što EK namerava da u velikoj meri unapredi organe za nadzor nad tržištem u borbi protiv „grin vošinga„.

“Nadamo se da će ovaj predlog ostati u konačnoj verziji zakona“, rekao je Vergne, objavio je briselski Euractiv.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…