CINS: Vučić nije nadležan da rešava probleme malih hidroelektrana

Aleksandar Vučić

Beograd, 04. oktobar 2019. – Prema dokumentaciji do koje je CINS došao, građani koji se bore protiv malih hidroelektrana u Srbiji u dva navrata su se obraćali za pomoć predsedniku Srbije.

Tako su 2013. godine pisali Tomislavu Nikoliću, a 2019. i Aleksandru Vučiću, ali im je oba puta rečeno da, prema Ustavu, predsednik nema ovlašćenja da se bavi tim problemom.

Ipak, krajem septembra Vučić je preuzeo na sebe da reši problem, što sagovornici CINS-a karakterišu kao skupljanje političkih poena i izlazak iz njegovih ustavnih nadležnosti.

Sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem aktivisti udruženja Odbranimo reke Stare planine traže već dve godine – na protestima i tokom televizijskih gostovanja.

Do sastanka je najzad došlo krajem septembra 2019, a prema rečima jednog od lidera protesta koji je prisustvovao sastanku, Aleksandra Jovanovića Ćute, rešenje je ponudio lično Vučić. On je rekao da će predložiti Vladi da zabrani izgradnju malih hidroelektrana (MHE) u zaštićenim područjima, kao i da će biti osnovana komisija koja će preispitati regularnost dosad izgrađenih elektrana.

Aktivisti su na vest različito reagovali – dok su jedni zadovoljni postignutim, drugi tvrde da problem MHE na ovaj način neće biti rešen, o čemu je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINSveć pisao.

Tekst Nikolije Čodanović, u celosti, možete pročitati na sajtu CINS-a.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…