Brojni problemi osoba sa invaliditetom

osoba sa invaliditetom

U Srbiji živi između 700.000 i 800.000 osoba sa nekom vrstom invaliditeta koje su najčesće diskriminisane u radu i zapošljavanju, kao i zdravstvenoj zaštiti, pokazao je monitoring prava osoba sa invaliditetom u Srbiji.

Prosečna starost osoba sa invaliditetom je 67 godina a u ukupnoj populaciji tih osoba, pokazuju zvanične statistike, veće je učešće žena (58,2%). Prema vrsti problema, najveći procenat je onih koji imaju probleme sa hodom a najmanje je osoba koje imaju probleme u komunikaciji.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, na bazi popisa stanovništva iz 2011. godine, u Srbiji 8% stanovništva ima neku vrstu invaliditeta.

"Više od 85% ispitanika navelo je problem zdravstvene zaštite kao najveći", rekao je regionalni koordinator za praćenje prava osoba sa invaliditetom u Evropi Radoš Keravica na konferenciji 17. septembra u Beogradu na kojoj je predstavljen "Holistički izveštaj 2013: Nadgledaj svoja prava".

Izveštaj je pokazao da je iskustvo isključenja u korišćenju zdravstvenih usluga i rehabilitacije zbog nepristupačnosti ili restriktivnih kriterijuma doživelo 45% ispitanika, diskriminaciju 28% a nepoštovanje različitosti osetilo je 43%.

Kod prava na medicinska pomagala i rehabilitaciju osobe sa invaliditetom suočavaju se sa problemom nemogućnosti odlaska na banjsko lečenje zbog restriktivnih zakonskih odredb,i ali i teškoćama kod ostvarivanja prava na ortopedska pomagala zbog komplikovanih procedura.

Osobe sa invaliditetom koje su bile uključene u monitoring ukazale su i na nepristupačnost zdravstvenih usluga, neprilagođenost dijagnostičke i terapijske opreme, kao i sanitetskog prevoza.

U domenu obrazovanja, saradnik projekta Ana Pavlović ukazala je na veliki problem neprilagođenosti udžbenika osobama sa invaliditetom.

"Kažu da je izrada udžbenika na Brajevom pismu jako skupa, a da se izrada audio-udzbenika ne preporučuje zbog straha od kršenja autorskih prava i kopiranja diskova – takvim izgovorima se diskriminišu učenici", rekla je Pavlović.

Opširiniju vest o monitoringu prava osoba sa invaliditetom možete pročitati ovde.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…