Bivalentna vakcina protiv korone, kao buster doza, dostupna i u Srbiji

Foto: facebook.com/PressCentarUNS

Beograd – Građanima Srbije na raspolaganju je nova bivalentna vakcina protiv virusa korona.

Ovu vakcinu nabavilo je Ministarstvo zdravlja iz bespovratnih sredstava Evropske unije.

Nova bivalentna vakcina koristi se kao buster doza kod svih koji su primili najmanje dve doze vakcine protiv korone, objasnila je direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batutdr Verica Jovanović.

Ona je za Tanjug rekla da tri meseca nakon poslednje primljene doze bilo koje vakcine protiv virusa korona građani mogu da prime bivalentnu vakcinu.

Imamo određen broj građana koji su primili i treću i četvrtu dozu, dakle, u ovom trenutku tri meseca posle poslednje primljene doze bilo koje vakcine,  treba da prime bivalentnu vakcinu. Pre svega se preporučuje osobama koje imaju 50 i više godina, pacijentima sa hroničnim bolestima, osobama koje boluju od malignih bolesti, ali i onima koji žele da povećaju nivo zaštite od zaraze, ali i komplikacija ukoliko dođe do zaražavanja. Imamo priliku da vidimo da je kovid i dalje među nama, da svako od nas nosi potencijalni rizik da dođe u konakt sa zaraženom osobom, a u ovom trenutku raste i broj novozaraženih„, poručila je dr Jovanović.

Kaže i da se trenutno nalazimo u periodu intenzivne aktivnosti svih respiratornih virusa, te da ako nije kovid onda se radi o gripu.

Pratimo sezonu gripa i pratićemo je do kraja aprila, a posebno u tom periodu kada smo u zatvorenom, kada su pred nama praznici – bivalentna vakcina je za prioritetne grupe vakcina koju treba primiti bez odlaganja„, rekla je Jovanović.

Dodala je da su u Srbiji potvrđena sva tri tipa virusa gripa.

Povećan je broj onih oboljenja sličnih gripu, najzastupljenije infekcije se nalaze kod dece do četiri godine, zatim od pet do 14 godina, ali su u riziku sva lica sa smanjenim imunitetom„, poručila je dr Jovanović.

Ona apeluje na građane da prime i vakcinu protiv gripa, koja je, kako kaže dostupna i dalje, a oko 300.000 ljudi u Srbiji već ju je primilo.

Kada je reč o ptičjem grupu, Jovanović kaže da je virus registrovan kod labudova, a veterinarska inspekcija je završila proveru.

Imali smo priliku da vidimo da svi virusi koji se nalaze kod životinja mogu da pređu u humanu populaciju. U ovom trenutku, Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti poručuje da je taj rizik jako mali, tako da u ovom trenutku to ne treba da nas brine„, istakla je Jovanović.

Ko ima simptome bilo koje repiratorne infekcije treba da ostane kod kuće, posebno u sezoni okupljanja, zbog sebe i svojih najbližih i spreči širenje zaraze, kaže direktorka Instituta Batut.

Govoreći o vakcinaciji protiv HPV virusa, koja je od ove godine dostupna u Srbiji za decu devet do 19 godina, Jovanović ističe da je to veliki poduhvat države.

HPV vakcina je prevencija od nastanka karcinoma raka grlića materice kod žena i penisa kod muškaraca. Ta mera dugoročno daje sigurnost i bezbednost i sprečava pojavu nastanka ta dva karcinoma. Među humanim papiloma virusima postoje brojni virusi, metodom PCR dijagnostike, na institutu Batut utvrđujemo one koji su potencijalno prouzrokovači karcinoma„, objasnila je.

Kada je reč o MMR vakcinama, Jovanović ukazuje na to da je broj vakcinisane dece u Srbiji značajno opao, te da je 2021. godene vakcinisano 74.8  odsto ciljne grupe.

Da bismo postigli kolektivni imunitet, vrlo je važno da se obuhvat vakcinacijom MMR vakcinom bude iznad 95 odsto ciljne populacije, a ciljna populacija su sva deca do navršenih godinu dana života i deca pre polaska u školu. Smanjenjem broja vakcinisane dece dolazi do pada kolektivnog imuniteta i upravo sve jako osetljive populacione grupe, dakle deca, podležu pod rizik od oboljevanja„, ističe dr Jovanović.

Ona upozorava na to da se time stiču uslovi da se u Srbiji vrati epidemija koja je bila registrovana pre samo nekoliko godina.

Potom smo se susreli sa kovidom, a 2019. i 2020. bio je blagi porast vakcinacije MMR-om, međutim, sadašnja epidemijska situacija u Srbiji je stabilna, ali podaci koji dolaze iz Domova zdravlja pokazuju potrebu za povećanjem obuhvata tom vakcinacijom i na potrebu da o tome govorimo, da pozivamo roditelje da dovedu decu i bez odlaganja omoguće vakcinaciju MMR-om„, kazala je.

Ističe i da je uvek potrebno informisanje roditelja i u vrtićima i školama, te da je dodatni, koristan zadatak prosvetnih radnika da se upoznaju sa time da li je dete vakcinisano ili ne.

Jako je važno reći da se u pojedinim okruzima radi na pojačanju obuhvata vakcinacijom, radi se analiza vakcinalnih kartona, pozivaju se roditelji da vakcinišu svoju decu. Ukoliko postoji opravdan razlog da ne može da primi, postoji blago odlaganje, ali to kratko traje. Moram da kažem da informacije poput toga da izaziva autizam su jednostavno isključene i sa stručnog apsekta označene kao neprihvatljive„, poručuje ona.

Na pitanje kakva je situacija u okolini Pirota, gde je došlo do curenja amonijaka, Jovanović kaže da od danas nema opasnosti od boravka na otvorenom prostoru u tom kraju zemlje, a da se situacija prati i dalje.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…