BIRN: Vlada vanrednih okolnosti

Osnovna karakteristika funkcionisanja Vlade Srbije u prvih 100 dana je stalna nestabilnost za privredu, zbog čestih izmena nacrta zakona i dokumenata, ocenila je Jelena Bojović iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u debati BIRN o 100 dana rada Vlade Srbije.

Nestabilnost se ogleda u promeni tri ministra privrede, finansija u proteklih godinu dana, tri nacrta zakona o planiranju i izgradnji i dva nacrta zakona o radu, objasnila je ona. Bojović je rekla da privreda očekuje stabilnost poslovnog okruženja i da pozdravlja izmene Zakona o radu, ali njime nije uređen lizing radne snage, a ništa nije učinjeno ni u borbi protiv sive ekonomije.

Prema njenim rečima, dobro je što su usvojeni zakoni o privatizaciji i stečaju kako bi se otvorio prostor za nova ulaganja. Bojović je rekla da je problem nedostatak javne rasprave o zakonima, nemogućnost ranog uvida u tekst buućeg propisa. Ona je ukazala i na problem sa parafiskalnim nametima, navodeći da su u proteklih godinu dana uvedena 384 takva nameta, iako je reformom iz 2011. godine ukinuto 138. Bojović smatra da bi trebalo smanjiti oporezivanja zarada i uvesti progresivnu stopu, najmanju za najmanje plate i nešto veću za visoke iznose, a tako bi se i broj zaposlenih iz crne ili sive zone prevodio u legalne tokove.

Kolumnista Peščanika i urednik u izdavačkoj kući "Fabrika knjiga" Dejan Ilić ukazao je da se o Vladi Srbije ne može govoriti u normalnoj situaciji, jer ona sama proizvodi vanredne okolnosti u kojima funkcioniše. Ovo nije 100 dana Vlade Srbije, već smo ušli u treću godinu mandata, ocenio je Ilić, koji je govorio o učinku u sistemu obrazovanja. Ilić je objasnio da je prosveta trom sistem i ne može se mnogo uraditi za 100 dana, a i ako se nešto učini, rezultati nisu tako vidljivi.

Nije urađeno ništa u tom sistemu, ali to je i dobro kada se pogleda šta su uradili u drugim oblastima, ocenio je Ilić, koji je kao dva gafa ministra prosvete Srđana Verbića naveo njegove reakcije na test male mature i afere sa lažnim doktoratima.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije rekao je da je teza o Vladi kontinuiteta samo delimično tačna, jer sadašnja Vlada, za razliku od bivših, nema izgovor koalicije i ucenjivačkog kapaciteta malih stranaka. Odgovornost za loše učinjeno ili dobro koje nije učinjeno je veće kod ove Vlade, rekao je Nenadić i ukazao da je, po njemu, najveći problem netransparentno poslovanje Vlade sa stranim investitorima. Nenadić je istakao da se tu radi o međudržavnim ugovorima, koji su iznad domaćih zakona, ali da se ne radi samo o Er Srbiji, zemlji u Bačkoj ili Beogradu na vodi, već i nekim sporazumima ranijih vlada.

Strogi zakoni i propisi koje smo donosili, zakon o javno-privatnom partnerstvu i javnim nabavkama važiće samo za neke manje važne slučajeve, ukazao je Nenadić.

Govoreći o borbi protiv korupcije, Nenadić je rekao da nije posao Vlade da najavljuje hapšenja i istrage, a to je bio slučaj i napomenuo da njemu i dalje nisu jasne smene u policiji i da li je to i kako imalo efekte na borbu protiv korupcije. Nenadić je dodao da pozdravlja usvojene medijske zakone, da je nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača bolji nego prošli, ali ne i dovoljno dobar.

Predrag Stojčić iz organizacije "Srbija u pokretu" rekao je da je zdravstveni sistem u vanrednoj situaciji zbog poplava funkcionisao, da je počelo rešavanje problema sa listama čekanja i da Republički fond za zdravstveno osiguranje funkcioniše. On je, međutim, kao problem naveo što su doprinosi za zdravstvo smanjeni sa 12 na 10 odsto, a to je šestina ukupnog budžeta zdravstva koje je uzeto.

Snimak konferencije možete pogledati na MC Web televiziji.

Izvor: Fonet/Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…