Bejani: Beograd i Priština da reše problem raseljenih

Ženeva, 19.septembar 2016. – Specijalni izvestilac UN za ljudska prava interno raseljenih lica, Čaloka Bejani, pozvao je Beograd i Prištinu da preduzmu inicijativu i pojačaju napore kako bi se došlo do trajnih rešenja za ljude koji već 17 godina žive u raseljenju, a ujedno je i međunarodnu zajednicu pozvao da podrži te napore.

Bejani je, posle petodnevne prošlonedeljne posete Srbiji i Kosovu, opisao trenutni položaj interno raseljenih lica kao "ćorsokak", naglasivši da je potrebno uložiti značajan napor kako bi se na efikasan način rešilo pitanje raseljenosti, saopštila je Kancelarija visokog predstavnika UN za ljudska prava.

Prema podacima Agencije UN za izbeglice, u Srbiji i dalje živi 88.000 ugroženih interno raseljenih lica, a na Kosovu ih ima više od 16.000 kojima nedostaju trajna rešenja.

"Potrebno je utvrditi stvarni broj ljudi kojima je i dalje potrebno rešenje, kao i koja rešenja treba da se primene", naglasio je ekspert za ljudska prava, pozvavši vlasti u Beogradu i Prištini da procene potrebe i sprovedu anketu o željama ili namerama interno raseljenih lica.

Specijalni izvestilac, koji je procenio napredak učinjen u skladu sa njegovim prethodno datim preporukama, prepoznao je neke pozitivne korake koje su preduzeli Vlada Srbije i organi vlasti na Kosovu, uključujući i u oblasti stanovanja, zemljišnih i vlasničkih pitanja, te ličnih dokumenata.

Napredak je ostvaren, konstatovao je on, i u smislu institucionalnih rešenja pravnog i političkog okvira za rešenje položaja interno raseljenih lica.

"Sva trajna rešenja bi trebalo da ostanu otvorena interno raseljenim licima i moraju biti odvojena od političkih procesa", rekao je specijalni izvestilac, primetivši da je naglasak suviše često stavljan na povratak.

On ukazuje da interno raseljena lica treba konsultovati o tome koje je najbolje rešenje za njih.

U tom kontekstu, zatražio je od Vlade Srbije i organa vlasti na Kosovu da, uz podršku međunarodne zajednice, sprovedu anketu kako bi se utvrdila trajna i izvodljiva rešenja za interno raseljena lica.

Bejani, poreklom iz Zimbabvea, izrazio je zabrinutost zbog velikog broja interno raseljenih lica koja još žive u bedi, posebno pripadnika romske, aškali i egipatske zajednice.

Takođe je izrazio žaljenje zbog životnih uslova najugroženijih interno raseljenih lica koja još uvek žive u kolektivnim centrima.

"Trajno stambeno rešenje predstavlja ključni element održivih rešenja i potrebno ga je povezati sa mogućnostima za ostvarivanje zarade", rekao je on, istakavši preporuku koju je dao tokom svoje prethodne posete.

Bejani je naglasio i da međunarodna zajednica ne sme da zaboravi problem interno raseljenih lica u Srbiji i na Kosovu, i da je to pitanje potrebno rešiti kao ključnu komponentu u kontekstu okvira za pristupanje EU i okvira briselskog dijaloga između Beograda i Prištine.

Tokom prošlonedeljne posete, specijalni izvestilac se sastao sa zvaničnicima Vlade Srbije i organa vlasti Kosova, UN agencija i organizacija civilnog društva, a posetio je i veliki broj interno raseljenih lica koja žive u blizini Beograda i Kragujevca, kao i u opštinama koje pripadaju Prištini, Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Obiliću i Gračanici.

"Pomirenje i izlečenje rana su sada potrebniji više nego ikada kako bi se osigurala uspešna i trajna rešenja u Srbiji i na Kosovu", zaključio je Bejani, navedeno je u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…