BCPC: Trećina građana Srbije sumnja da korona virus postoji

korona virus

Beograd, 12. decembar 2020. – Trećina građana Srbije sumnja da korona virus zaista postoji, pokazali su rezultati istraživanja koje je sproveo Beogradski centar za bezbednosnu politiku. 

Istovremeno, ogromna većina ispitanih strahuje od posledica pandemije na ekonomiju.

Istraživanje je, kako se navodi u saopštenju Centra, sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1. 095 ispitanika. Čak 34,3 odsto ili svaki treći ispitanik rekao je da ne veruje da korona postoji.

Od onih koji nemaju sumnje da postoji, skoro dve trećine – 64,6 odsto – ispitanih građana smatra da su se zdravstvene ustanove najbolje nosile sa posledicama pandemije, skoro polovina – 48,2 procenta – smatra da je predsednik Srbije najbolje rukovodio pandemijom, a skoro isti postotak ispitanih – 39 odnosno 39,9 odsto odsto –  veruje da je dobro radio tokom pandemije, odnosno da je loše radio.

Na pitanje šta je trebalo institucije da urade kako bi bolje reagovali na pandemiju, odgovori su šaroliki, pa tako 19,3 odsto smatra da je neophodno bolje informisanje, 14,3 procenata veruje u strožije kazne za nepoštovanja mera, 13,3 odsto smatra da je potrebna bolja organizacija, 15,6 procenata veruje da je sve dobro urađeno. . .

Ogromna većina građana strahuje da će pandemija loše uticati na ekonomiju – čak 82,5 odsto, a 33,7 odsto veruje da je pandemija uticala na kvalitet demokratije u Srbiji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…