BCBP objavio analizu o upravljanju pandemijom u Srbiji

zaštitna maska

Beograd, 10. jun 2022. – Beogradski centar za bezbednosnu politiku  objavljuje analizu o pandemiji  „Upravljanje pandemijom – naučene lekcije za sigurniju budućnost”.

Analiza je urađena u saradnji sa Sindikatom lekara i farmaceuta Srbije, u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Dijalog promena“, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije.

Politički i društveni kontekst analize upravljanja pandemijom u Srbiji obeležen je drastičnim padom nivoa demokratije u zemlji, kao i jačanju autoritarnih tendencija u državi i društvu u okviru procesa „zarobljavanja države“ od strane vladajuće elite.

Srbija ne može, nažalost, da se pohvali uspešnim rezultatima, posebno ako se uzme u obzir broj preminulih građana, kao i nizak stepen vakcinacije u poređenju za zemljama Evropske unije. Broj preminulih građana u 2021.godini veći je za čak 18 posto u odnosu na isti period iz 2020.godine.

Statistički podaci pokazuju da je u Srbiji u 2021.godini umrlo najviše ljudi u okviru jedne godine od kraja Drugog svetskog rata. Ovi podaci dosta govore o rezultatima upravljanja krizom izazvane epidemijom COVID-19 u Srbiji.

U ovoj analizi fokus je stavljen na dva aspekta upravljanja pandemijom – pravni aspekti upravljanja krizom i spremnosti zdravstvenog sistema da se nosi sa krizom. Analiza je je nastala u okviru istraživanja koje je sprovedeno od oktobra meseca 2021.godine do marta meseca 2022.godine.

Analiza se završava sa određenim preporukama neophodnim da se poboljša upravljanje pandemijom COVID-19, ali i eventualno i neke druge pandemije u budućnosti.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…