Akcija „Voda za sve“ u jedanaest gradova Srbije povodom Svetskog dana voda

Voda

Beograd, 20. mart 2019. – Svetski dan voda se obeležava u petak, 22. marta akcijom “Voda za sve“ u jedanaest gradova širom Srbije.

Zajedničkim akcijama Inicijative Pravo na vodu i lokalnim organizacijama iz Beograda, Subotice, Zrenjanina, Novog Sada, Šapca, Vršca, Nove Pazove, Petrovca na Mlavi, Pirota i Niša, skreću pažnju na činjenicu da veliki deo stanovništva Srbije nema pristup pijaćoj vodi i slobodan pristup vodi kao javnom dobru.

Osnovni zahtev planiranih akcija je da u Ustavu Republike Srbije pravo na vodu bude prepoznato kao osnovno ljudsko pravo.

Javnost u Srbiji svedoči sve masovnijim protestima lokalnog stanovništva Stare Planine i drugih krajeva protiv izgradnje čak 800 malih hidroelektrana.

U Vojvodini 653.160 ljudi koristi kancerogenu vodu za piće, a Zrenjanin je primer kontroverznog pokušaja rešavanja tog problema privatizacijom. I dok se u Beogradu grade megalomanski projekti, najavljuju novi koji će ugroziti glavno gradsko vodoizvorište i tolerišu nelegalni objekti koji štete obaloutvrdama, veliki deo glavnog grada i dalje nema kanalizaciju.

Od 155 ispitanih gradskih vodovoda u Srbiji, svega nešto više od polovine (57,4%) zadovoljava mikrobiološku ili fizičko-hemijsku ispravnost.

Srbija još uvek ne štiti dovoljno svoje prirodne resurse, za razliku od Slovenije u kojoj je pravo na vodu ustavna kategorija.

Svetski dan voda je dobra prilika da podigne glas za očuvanje vode bez koje život nije moguć. Svako mora imati pravo na vodu za piće i voda ne sme biti roba kojom se trguje. Naše reke ne smeju biti poligon za bogaćenje pojedinaca. Vodni resursi moraju ostati javna dobra.

Spisak gradova i aktivnosti u Srbiji za Svetski dan voda

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…