Zoran Pašalić obavlja funkciju Zaštitnika građana u drugom mandatu, a jedna od njegovih nadležnosti je rodna ravnopravnost

Foto: minljmpdd.gov.rs

Beograd – Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog reagovalo je na najavu Zaštitnika građana Zorana Pašalića o pokretanju postupka ocene ustavnosti odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti koje se odnose na upotrebu rodno senzitivnog jezika.

Ministarstvo je istaklo da je prilikom izrade Nacrta Zakona, Zaštitnik građana imao dva predstavnika u Posebnoj radnoj grupi i da se oni nisu usprotivili odredbi o rodno osetljivom jeziku.

Ministarstvo naglašava da predstavnici zaštitnika građana takođe ni u jednom trenutku nisu doveli u pitanje, niti preneli negativan stav Pašalića o uvođenju ove odredbe, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo je informisalo javnost 3. februara 2021. godine preko portala Euprava da otpočinje rad na pripremi Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti i pozvalo sve zainteresovane strane da do 20. februara 2021. godine učestvuju u javnim konsultacijama.

Dodaju da je prilog Zaštitnika građana tokom javnih konsultacija, kao jednog od učesnika, dostupan je i na internet stranici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, i da u njemu nisu iznete sumnje o protivustavnom sadržaju teksta zakona.

Takođe su, kako navode da su, na osnovu Zaključka nadležnog odbora Vlade, organizovali Javnu raspravu o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti kada su svi učesnici pozvani da u periodu od 26. februara do 17. marta dostave predloge, sugestije, inicijative i komentare na tekst Nacrta zakona, a da je u naznačenom periodu svoj prilog je dostavio i predstavnik Zaštitnika građana.

Ni u ovom prilogu nisu bile sadržane primedbe da su odredbe o rodno osetljivom jeziku u Nacrtu zakona u suprotnosti sa Ustavom, navode u saopštenju.

Ističu da je u Mišljenju Zaštitnika građana na Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, od 14. 4. 2021.godine, koji je potpisao Zoran Pašalić, posebno istaknut kvalitet teksta Nacrta zakona i njegovih rešenja.

Dodaju da je potrebno napomenuti da je Ministarstvo odbilo predlog Zaštitnika građana da se u finalnu verziju teksta  unese i  pojam „rodni identitet“, na čemu je Zaštitnik građana u pomenutom mišljenju najviše insistirao, a da neustavnosti odredbi o rodno osetljivom jeziku u Nacrtu zakona u pomenutom Mišljenju Zaštitnika građana nije bilo ni reči.

Ministarstvo u saopštenju naglašava da prilikom procedure usvajanja Predloga Zakona o rodnoj ravnopravnosti u Narodnoj skupštini Zaštitnik građana nije iskoristio dodatnu mogućnost  da dostavi amandmane na odredbe Predloga zakona o rodnoj ravnopravnosti, koje se odnose na rodno osetljiv jezik.

Podsećamo da je Vlada Republike Srbije usvojila Predlog Zakona o rodnoj ravnopravnosti 22. aprila 2021. godine sa 14 glasova za i jedan protiv i uputila ga Narodnoj skupštini na usvajanje. Glasovima 163 narodnih poslanika za i 10 protiv, Narodna skupština usvojila je Zakon o rodnoj ravnopravnosti.  Zaštitnik građana se od tada nije oglašavao, a nije našao za shodno da to učini ni u 2023. godini, kada su se zahuktale diskusije u javnosti o primeni rodno osetljivog jezika, iako je inicijativa za uvođenje nediskriminativnog govora potekla iz ove institucije„, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Takođe podsećaju da je 2010. godine Zaštitnik građana objavio Uputstvo za standardizovan nediskriminativni govor i ponašanje.

Iz Ministarstva poručuju da Pašalić obavlja svoju funkciju u drugom mandatu, a jedna od njegovih nadležnosti je rodna ravnopravnost.

Smatramo da je bilo dovoljno vremena da se upozna sa delokrugom svog rada i dokumentima koja izlaze iz njegove institucije, te da kao rukovodilac nezavisnog instituta doprinese unapređenju oblasti zaštite prava žena, a ne da im to pravo  osporava„, naveli su u saopštenju.

Pašalić je najavio da će pokrenuti postupak ocene ustavnosti odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti koje se odnose na upotrebu rodno senzitivnog jezika.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Bela kuća
Svet, Vesti

IPESE pripremio „Vodič za američke izbore“

_______
Beograd – Jedinstven sistem glasanja u Sjedinjenim Američkim Državama zbunjuje mnoge, zbog čega je Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) pripremio „Vodič za američke izbore„. U Vodiču se…