Žigmanov: Siromaštvo romske zajednice fenomen koji opterećuje politički, ekonomski, socijalni i finansijski sistem Srbije

Foto: Tanjug

Beograd – Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je da Vlada Srbije vodi odgovornu politiku u svim segmentima društva.

Dodao je i da će Vlada Srbije, između ostaloga, dovesti do postepenog, ali sigurnog i trajnog eliminisanja društvene nejednakosti i siromaštva romske zajednice.

Govoreći na skupu u Beogradu pod nazivom „Kroz saradnju i dobru praksu do održivih rešenjaŽigmanov je rekao da je Republika Srbije u proteklom periodu postigla dobre rezultate u vezi sa položajem Roma i Romkinja u svim oblastima koje pokriva strategija za socijalnu inkluziju Roma.

Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja i posebnim segmentima koje ona pokriva unapređuje se zapošljavanje romske populacije, razvija se socijalna politika u svim sektorima i domenima, obrazovanje mladih Roma i Romkinja je zastupljenije i veći je obuhvat mladih Roma kada je u pitanju proces obrazovanja. Briga o zdravlju i stanovanju se razvija, a sve su to važne komponente kada je u pitanju romska zajednica kao marginalna i osetljiva društvena grupa koja zahteva dodatne napore za njenu inkluziju„, istakao je Žigmanov.

Usvojeni strateški dokumenti stvaraju prostor za postepeno, ali sigurno i trajno eliminisanje društvene nejednakosti i siromaštva romske zajednice, zaključio je ministar i dodao da je siromaštvo romske zajednice fenomen koji opterećuje politički, ekonomski, socijalni i finansijski sistem Srbije.

On je dodao da ima još puno da se radi zbog prisutnih stereotipa i predrasuda o Romima i izostanka inkluzivnih politika, ali da su napori Vlade Srbije neosporni i da ih to neće obeshrabriti.

Najavio je da je u pripremi seminar za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za ovu godinu koji je planiran za oktobar, a organizuje se zajedno sa Evropskom komisijom.

Do tada, Vlada Srbije treba da sačini izveštaj o sprovođenje strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za prošlu godinu koji će biti korišćen kao osnov za razgovor na samom seminaru. Takođe, u narednom periodu pripremićemo predloga operativnih zaključaka koje ćemo uputiti Evropskoj komisiji„, naveo je Žigmanov.

Zaključio je da, ako se nastavi sa tako sinergičnim radom svih bitnih subjekata,  doći će do implementacije usvojenih strateških dokumenata, a na dobro romske zajednice u Srbiji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…